Nemilá příhoda (1979, 2023)

Fjodor Michajlovič Dostojevskij. Překlad Ruda Havránková. Dramatizace Anna Smetanová. Hudba Vladimír Truc, řídí autor.
Technická spolupráce Dana Minaříková. Zvukový mistr Zdeněk Škopán. Asistent režie Alexandra Mejdřická. Dramaturgie Dagmar Jaklová. Režie Vladimír Tomeš.

Osoby a obsazení: Jeho Excelence Ilja Iljič Pralinskij a alter ego Jeho Excelence (Vladimír Brabec), Jeho excelence Štěpán Nikiforovič Nikiforov (Miloš Nedbal), Jeho excelence Semjon Ivanovič Šipulenko (Ivo Gübel), Porfirij Petrovič Pseldonymov, desetirublový úředník (Ladislav Potměšil), Káťa Mlekopitajevová, jeho novomanželka (Taťjana Medvecká), matka P. P. Pseldonymova (Antonie Hegerlíková), Akim Petrovič Zubikov, přednosta kanceláře (Čestmír Řanda), Ivan Kostěnkinyč, spolupracovník satirického časopisu Veška (Alois Švehlík), důstojník (Petr Svárovský), student (Marcel Vašinka), Mlekopitajevová, Pseldonymova tchyně (Blanka Bohdanová), kočí (Jan Teplý), strážník (Ladislav Kazda), Varlam (Mirko Musil), muž 1 (Ivan Havlíček), muž 2 (Gaston Šubrt), muž 3 (Artur Šviha), Žena 1 (Blanka Lormanová), Žena 2 (Eva Trunečková) a Žena 3 (Daniela Bakerová).

Natočeno 1979 (65 min.). Repríza 14. 11. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Vydala Radiotéka, říjen 2023 (MP3, CR.ES.2023.296). Ukázka k poslechu zde.

Lit.: Venclová, Renata: Fjodor Michajlovič Dostojevskij: Nemilá příhoda. Satira na neutěšené poměry v ruské společnosti. In web ČRo 3 Vltava, 14. listopad 2021 (článek). – Cit.:  Sarkastický příběh generála, který zcela neplánovaně navštíví oslavu svatby svého podřízeného a notně se tam ztrapní.

Co chybí Rusku především? Humanistická reforma, důraz na prostou lidskou slušnost. A tento novátorský přístup musí platit pro všechny: i vyšší úředníci by se měli přinutit, aby ve svých podřízených viděli lidské bytosti.

Státní rada Ilja Iljič Pralinskij se cítí být povolán dát osobní příklad takového žádoucího chování. A tak se rozhodne bez předchozího ohlášení navštívit svatbu jednoho z nejnižších úředníčků ze své kanceláře. Jeho pokus o neokázalý projev lidskosti a prostoty má však zcela nečekané vyústění. Zdá se, že některé společenské hranice není možné překročit bez následků?
Povídku Nemilá příhoda dramatizovala pro rozhlas Anna Smetanová, v roce 1979 ji nastudoval režisér Vladimír Tomeš. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)