Blbý had (2000)

Oldřich Daněk.  Příběh o slavném antickém dramatikovi Sofoklovi. Rozhlasový útržek z běhu času, tento z roku 427 před naším letopočtem, kdy ovšem čas ještě počítali podle olympiád. Zvuk Miloš Kot. Zvuková spolupráce Josef Plechatý. Produkce Dana Reichová. Dramaturg Pavel Minks. Režie Josef Henke.

Osoby a obsazení: Sofoklés, starý dramatik (Otomar Krejča), Gorgona, hetéra (Taťjana Medvecká), Geonatus, kněz Dionýsova chrámu (Petr Haničinec), hlas (Vladimír Fišer).

Premiéra 3. 3. 2000. Premiéra 3. 3. 2001 (Vltava, 14:30 – 15:16 h.; 41 min.). Repríza 8. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Pozn.: Rozhlasový útržek z běhu času, tento z roku 427 před naším letopočtem, kdy ovšem čas ještě počítali podle olympiád.

Lit: anonym: Oldřich Daněk: Blbý had. In web ČRo 2 Praha, 8. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Antický“ příběh o Sofoklovi, který se zamýšlí nad nejistou budoucností Athén. S Otomarem Krejčou, Taťjanou Medveckou a Petrem Haničincem.  (…)

Dramatik Oldřich Daněk je autorem několik rozhlasových her, v nichž na historické látce rozvíjel svoje oblíbené téma nesouladu výjimečných jedinců s panujícími mravy většinové společnosti. Taková je i hra Blbý had.

Její hlavní postava, starořecký básník a dramatik Sofokles, se při několika setkáních s chápavou a vzdělanou hetérou Gorgonou zamýšlí nad slavnou minulostí i nejistou budoucností Athén v roce 427 př. n. l., kdy se čas odpočítával podle olympiád…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)