Přelíčení s občanem Havlíčkem (1989)

Jiří Horák. Rekonstrukce soudního procesu s Karlem Havlíčkem a tiskařem Procházkou v Kutné Hoře na podzim 1851. Scénická hudba Jiří Váchal. Použitá hudba: J. Strauss – Pochod Radetzkého. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Záznam a střih Marie Čiperová. Asistentka režie Dana Reichová. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Ivan Chrz.

Osoby a obsazení: Karel Havlíček, obžalovaný, novinář, redaktor a vydavatel Slovana (Václav Postránecký), František Procházka, majitel tiskárny (Jan Teplý), dr. Josef Frič, obhájce, advokát z Prahy, otec básníka J. V. Friče (Petr Pelzer), dr. František Votava, předseda c. k. okresního soudu v Kutné Hoře (Rudolf Hrušínský st.), dr. Čermák, žalobce c. k. okr. soudu v Kutné Hoře (Viktor Vrabec), Maršal, soudní písař (Jaroslav Kepka), Sacher Maszoch, pražský policejní ředitel (Martin Růžek), Josef von Müller, purkmistr, rada apelačního soudu v Praze (Soběslav Sejk), baron Mecséry, místodržící Čech (Miloš Kopecký), Antonín Breuer (Bořík Procházka), soudní sluha (Artur Šviha), ordonanc (Eduard Pavlíček), hlasy (Lubor Tokoš, František Švihlík, Vladimír Fišer).

Natočeno v roce 1989. Premiéra 2. 11. 1989 (Vltava, 20:00 – 21:15 h.; 71 min, mono). Repríza 28. 10. 2015 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 30. 10. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama k 200. výročí K. H. Borovského.

Text in: Horák, Jiří: Říjen v Carlsbadu. Praha: Jaroslava Jiskrová – Máj, 2007.

Pozn.: Poslední verze textu 1988. Za hru získal Horák Tvůrčí prémii Prix Bohemia 1989.

Lit.: anonym: Jiří Horák: Přelíčení s občanem Havlíčkem. In web ČRo 2 Praha, říjen 2015 (článek). – Cit.: Karel Havlíček Borovský byl jako vydavatel časopisu Slovan obžalován za publikaci článků Proč jsem Slovan a Správa záležitostí obecních. Na jeho obhajobě se podílel i doktor Josef Frič (otec básníka J. V. Friče) a dopadla skvěle.

Vítězství bylo naprosté: 12. listopadu byl vynesen jednomyslný rozsudek „Nevinen“. O měsíc později byl spisovatel zatčen a internován v tyrolském Brixenu. Soudní přelíčení z roku 1851 bylo Havlíčkovou poslední příležitostí veřejně hájit své postoje.

Látku k rozhlasovým hrám čerpal spisovatel a scenárista Jiří Horák hlavně z autentických historických dokumentů. Skutečné osobnosti zachycuje ve významných dramatických situacích, které je nutí k jasným morálním postojům. A stejně je tomu i v tady. Za inscenaci získal Tvůrčí prémii Prix Bohemia Radio 1989.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)