Převozníkův malý bratr (2005)

Kossi Efoui. Hra o údělu života v emigraci. Překlad a rozhlasová úprava Michal Lázňovský. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Lída Engelová.

Osoby a obsazení: Kid (Michal Zelenka), Bubakar (David Novotný) a Maguy (Barbora Hrzánová).

Natočeno v roce 2005 (43 min.). Premiéra 12. dubna 2005 (Vltava 21: 30 – 22: 13 h.). Repríza 14. 8. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Africké léto a Současná hra.

Lit.: (anonym): Kossi Efoui: Převozníkův malý bratr. In web ČRo 20. června 2006 (anotace). – Cit.: Stalo se již tradicí, že Český rozhlas 3 – Vltava seznamuje své posluchače s nejnovější tvorbou afrických dramatiků. Tentokrát jde o dramatika pocházejícího z Toga Kossiho Efoui. V úterý 20. června ve 21:30 hod. si poslechněte jeho hru Převozníkův malý bratr, která vypráví o údělu afrických emigrantů v nejmenované zemi. V režii Lídy Engelové se před mikrofonem představí neuvěřitelně dynamická, hrající a rapující sestava herecké trojice: Bára Hrzánová, David Novotný a Michal Zelenka.

Kossi Efoui se narodil se v Anfouin v roce 1962. Vystudoval filosofii. Poté začal psát prózu i drama. V současné době žije ve Francii. Jeho hra Křižovatka z roku 1989 je chápána jako důležitý mezník ve vývoji afrického divadla, neboť otevřela prostor novému vnímání afrického divadla a nové generaci dramatiků jako Koffi Kwahulé, Caya Makhélé, José Pliya (všichni byli hosty minulých ročníků festivalu Tvůrčí Afrika).Hra vyhrála v roce 1989 prestižní soutěž rádia RFI. Effoui je autorem zhruba desítky dramatických textů, které jsou uváděny po celém světě. V nakladatelství Seuil vydal také dva romány (1998 La Polka, 2001 a chystá se vydat třetí.

V překladu Michala Lázňovského a režii Lídy Engelové uslyšíte Převozníkův malý bratr. Hra se odehrává v imaginární zemi během jedné noci. Trojice mladých imigrantů truchlí nad smrtí své přítelkyně Kari, jež skončila život sebevraždou. Tajemný převozník má její tělo převézt do země za řekou, odkud stejně jako zmíněná trojice dobrovolně odešla. Hlavní postava hry – dívka Maguy se však proti tomu postaví. Proč by Kari měla být pochována v zemi svých předků a ne v zemi, kterou si sama vybrala? Hra nastoluje otázky, které řeší mnoho afrických imigrantů, natrvalo usazených v Evropě. Vzpoura Maguy ukazuje, že jejich budoucnost je spíše v přijetí evropských hodnot.

Hra byla ve stejném obsazení (Bára Hrzánová, David Novotný a Michal Zelenka) uvedena i na jevišti v pražském poetickém divadle Viola.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)