Příběh o radovi Krespelovi (1993)

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Povídka německého autora. Překlad Hanuš Karlach. Připravila Luďa Marešová.  Režie Markéta Jahodová.

Účinkují Lukáš Hlavica, Ilja Racek, Miloš Hlavica a Milan Neděla.

Natočeno v roce 1993 (30 min). Repríza 12. 9. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Pískař, Cyprianovo vyprávění nebo Don Juan. Fantaskní i hrůzostrašné povídky E. T. A. Hoffmanna. In web ČRo 3 Vltava, 11. září 2023 (článek). – Cit.: Ačkoliv ho dnes řadíme k největším osobnostem německé literatury období romantismu, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann žádné velké literární ambice neměl a psaní nikdy nebral moc vážně. Byl hudebním skladatelem, dirigentem, významným hudebním recenzentem, ale také malířem a karikaturistou. Jeho životní dilema, zda se narodil proto, aby byl hudebníkem nebo malířem, ale osud nakonec rozhodl ve prospěch literatury. (…)

Hoffmannův život byl bohatý na nejrůznější odbočky. Poté, co vystudoval gymnázium ve svém rodném městě Královci (Königsbergu) v tehdejším Východním Prusku, vrhl se na studia práv na tamní univerzitě. Hned v několika městech pak pracoval jako úředník, až se usadil v oblasti dnešního Polska, odkud byl v roce 1805 vypovězen jako špión pruského krále. Odcestoval tedy do Berlína, kde se věnoval umění.

Svou literární tvorbou se řadí k pozdním romantikům. Psal romány a novely, nejúspěšnější byl však v povídkové tvorbě, dokonce bývá považován i za jednoho ze zakladatelů tajemných, fantastických povídek. Hoffmannovi osamělí hrdinové jsou konfrontováni se silami, které nemohou ovlivnit. Ocitají se ve světě stínů a mžiků, jejichž logika jim nebude nikdy vysvětlena. Hororově tajemné prózy s prvky společenské kritiky inspirovaly nemálo dalších spisovatelů, patřil mezi ně i Franz Kafka. (…)

Radu Krespela mají všichni ve městě za podivína a baví se jeho bláznivými výstřednostmi. Všichni viděli, jak si nechal stavět dům bez dveří a oken, které se pak až dodatečně bouraly podle majitelova přání. Všichni znají i jeho vášeň pro housle. Mistrovské nástroje draze kupuje a pak rozebírá na kousky, aby zjistil podstatu jejich výjimečnosti. Největším tajemstvím je ale dívka s božským hlasem, krásná Antonie, která se starým Krespelem žije v domě…

Povídka o radovi Krespelovi vyšla poprvé v roce 1818 v Dámské knížce do kapsy. Příběh je také součástí Offenbachovy fantaskní opery s názvem Hoffmannovy povídky. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)