O Rubáškovi (2009)

Karel Šiktanc. Původní rozhlasová pohádka. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie ozvučení Petr Šplíchal. Asistentka režie Dana Reichová. Záznam a střih Jitka Kundrumová. Zvukový mistr Ing. Tomáš Gsöllhofer. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Bára (Lucie Vondráčková), panímáma (Miroslava Hozová), Šimon (Ondřej Vetchý), kuchařka (Ivana Chýlková), Vincek (Michal Novotný), žebrák (Pavel Rímský), myslivec (Stanislav Oubram), březinky jezinky (Zuzana Kajnarová, Klára Sedláčková-Oltová, Petra Páchová, Dana Satrapová) a pytláci (Petr Šplíchal, Antonín Hardt a Tomáš Gsöllhofer).

Natočeno v roce 2009. Premiéra 4. 4. 2010 (46 min.). Repríza 30. 6. 2020 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h).

Lit.: Němec, Ivan: Hry o zlu, lásce i jaru. In Týdeník Rozhlas 17/2010 (recenze). – Cit.: Velikonoční neděli projasnila na stanici ČRo 2 – Praha premiéra původní rozhlasové pohádky Karla Šiktance Rubášek. Klasicky komponované báchorky dvaaosmdesátiletého básníka se ujal teprve osmdesátiletý režisér Karel Weinlich a oba zralí tvůrci, kteří tvorbě pro děti věnovali podstatnou část svých životů, připravili posluchačům svěží mladistvé dílko. V Šiktancově klasické kompozici, v níž se ozývají folklórní motivy a ožívají kouzelné bytosti i přírodní živly, se vypráví o mládenci Šimonovi, který se tajemně ztratí, když podivným způsobem přijde o milovaného pejska Rubáška. Naštěstí je tu nebojácná a chytrá hrdinka Bára – nová děvečka ze statku, jemuž vévodí Šimonova matka, zdroj veškerého zla – která s věčnou písničkou na rtech odhalí krok za krokem záhadné taje a pomocí kouzelné haleny-rubášky je rozlouskne; objeví pejska i jeho pána a hned je tu šťastný konec plný lásky a svěžího jarního povětří. Pravda, závěr je poněkud krkolomný, protože Šimon se zjeví málem jako deus ex machina, ale to se u pohádek stává. Naopak však pravidlem nebývá, aby z pohádky zazníval tak čistý básnický jazyk, jak to slyšíme u Šiktance, když se ocitneme na „sosnové hůrce“, cítíme „březovou vůni“, vnímáme, jak se les „durdí“ a pak zase „protahuje v kříži“ a je-li hrdince „modře a zeleně“, prožíváme s ní štěstí a krásu. Režisér Karel Weinlich stejně jako ve stovkách svých pohádkách předchozích znovu ukázal, jak umí čarovat se zvuky, z nichž se ve fantazii posluchačů rodí barevné a plastické obrazy scén, a jak dokáže přivést herce k vytvoření tak šťavnatých postav jako byla např. mile prostořeká a půvabná Bára, kterou s dívčím šarmem ztvárnila Lucie Vondráčková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)