Dítě a bomba (1950)

Ludvík Aškenazy. Rozhlasová adaptace divadelní hry. Režie Oldřich Hoblík.

Osoby a obsazení: Geron, malíř (Zdeněk Štěpánek), Marianna, jeho žena (Julie Charvátová), Boullier, dělník (Bohuš Machník), Boullierová, jeho žena (Otýlie Beníšková), Bardé, učitel (Václav Vydra II.), Pierre /Petr/ Michel, dělník (Karel Höger), Rambeaux, šéf baru (Jiří Vasmut), Leon (Bohuš Záhorský), Jana (Dana Medřická), hlasy (Richard Záhorský, Artuš Kalous), soudcové (Bedřich Bobek, Josef Fryč).

Natočeno 1950. Premiéra 16. 2. 1950 (Praha II, 14:30 – 16:30 h.). Repríza 5. 4. 1950 (Praha, 20:00 h.); 20. 1. 1951 (ČS okruh M,  20,00 – 21,25 h.); 10. 9. 1951 (Čs. okruh R, 20:00 h.).

Lit.: Faltýnek, Vilém: Aškenazyho rozhlasová klasika Bylo to na váš účet. In web ČRo Radio Praha, 10. 3. 2007 (článek). – Cit.: … O vztahu Ludvíka Aškenazyho k rozhlasové dramatické tvorbě hovoří jeho syn, filmový režisér Jindřich Mann: „Když byl demobilizován z té takzvané Svobodovy armády, tak mu dali tehdy nabídku, jak mi říkal, že mohl buďto být někde správce nějakého mlýna nebo aby šel do rozhlasu. Takže si vybral rozhlas. To mi říkal, ale třebas to není pravda? Tím se dostal do rozhlasu, kde mimochodem kde už tehdy na začátku 50. let jednu rozhlasovou hru napsal. Rozhlas vždycky k nějakému výročí zorganizoval veřejné vysílání, buďto z Technického muzea nebo z parku Juldi Fuldi, jak jsme tehdy říkali, lidi se mohli dívat, jak se vysílá, a to bylo v té době, kdy všecko bylo hodně neimprovizované a tuhé, dost atraktivní. A tam si myslím už při prvním vysílání rozhlasovou hru napsal. Na jednu stranu dobře, že se o ní neví, protože je, jak by se dnes řeklo, hloupě poplatná době, je to prostě trochu stalinistický blábol, na druhé straně jsem překvapený, když jsem si ji tuhle četl, jak jsou tam vlastně dobré dialogy. Když si člověk odmyslí, o čem ty dialogy jsou, tak jsou vlastně strašně dobré. Úplně se liší od všech jiných dialogů v té době. Jsou rafinované a hezké, o to hůř dopadá celý ten konglomerát… Jmenovalo se to Dítě a bomba.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)