Psí komedie (1996)

Hans Lucke. Komedie o zlodějíčkovi psů a pašování diamantů. Přeložil Vladimír Merhaut. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Anton (Svatopluk Skopal), Ida (Blanka Bohdanová), Elis (Taťjana Medvecká) a Krühm (Vladimír Brabec).

Natočeno v roce 1996. Repríza 12. 12. 2013 (ČRo 2 Praha, 20:00 h);  18. 9. 2016 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 66 min.); 3. 9. 2023 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Pozn.: Režisér Horčička nastudoval tuto hru i v zahraničním rozhlase.

Lit.: anonym: Hans Lucke: Psí komedie. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2013 (anotace). – Cit.:  Německou rozhlasovou komedii o jednom nepříliš úspěšném zlodějíčkovi psů, který se připlete do případu pašování diamantů, v roce 1996 natočil režisér Jiří Horčička.

Psí komedie, kterou napsal zkušený rozhlasový dramatik a redaktor Hans Lucke, přinesla výborné herecké příležitosti pro Svatopluka Skopala, Blanku Bohdanovou, Taťjanu Medveckou a Vladimíra Brabce.

Lit.: anonym: Hans Lucke: Psí komedie. In web ČRo 2 Praha, září 2016 (článek). – Cit.: Hra není ani tak o psech, jako o malém zlodějíčkovi, který se krádežemi psů živí. Přitom se však nečekaně zaplete do pašování diamantů.

Hans Lucke původně vystudoval herectví, ale počátkem 50. let zkusil štěstí i jako autor. Nejprve psal rozhlasové a televizní hry, především detektivky a komedie, později i činohry. Do češtiny byly přeloženy jeho hry Sklep a Sluha Jeho Excelence pana tajného rady.

Satirická komedie Náledí se zdála tehdejším politickým špičkám v NDR příliš bujará a tak musela být po několika málo reprízách stažena z repertoáru. Dramatik se naštěstí nedal odradit, psal dál a začal také režírovat. Po poslechu hry jistě pochopíte, proč je Luckeho oblíbeným autorem kromě J. W. Goetha i Jaroslav Hašek, a především jeho nenapodobitelný dobrý voják Švejk.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)