Olovené riadky (Olověné řádky, 1993)

Slavo Kalný. Dramaturgie Július Gajdoš. Hudební dramaturgie Katarína Bielčíková. Zvuk Jozef Bajtek, Jozef Bezák. Režie Jaroslav Rosíval.

Osoby a obsazení: Gutenberg (Elo Romančík), Adam (Vladimír Durdík), Martin mladší (Juraj Hrčka), Martin starší (Juraj Draxler), Otec Riefle (Jozef Šimonovič), Peter Schoefer (Peter Bzdúch), Jansen (Ľubomír Pavlovič), Kristína (Mária Schlosserová), Elza (Naďa Kotršová), Kňaz (František Kovár), Sudca (Vladimír Minarovič), Sindicus (Ján Valentík), Žena (Slavomíra Manáková), Pani (Darina Vašíčková), Brat (Ivan Laca), Fuchs (Ivan Letko).

Připravil Slovenský rozhlas v roku 1993 (55 min.).

Dej príbehu nás zavedie do 15 st., keď Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg odkrýva ľuďom tajomstvo kníhtlače a prvej vytlačenej knihy. Príbeh zanieteného vynálezcu, pôvodne zlatníka nazval autor Slavo Kalný – Olovené riadky.

Rozhlasová hra o neľahkom živote zlatníka a vynálezca Johannesa Gutenberga, ktorý v rozpätí rokov 1452 až 1454 takto Gutenberg vytlačil 42-riadkovú Bibliu v latinčine v nevídanom náklade 180 kusov, z toho 30 bolo vytlačených na pergamen. Nová technika sa čoskoro rozšírila do celej Európy. Umožnila rýchlu a pomerne lacnú výrobu i rozsiahlejších diel vo veľkých nákladoch. Možnosť šírenia informácií medzi široké vrstvy ľudí spôsobilo obrovský nárast vzdelanosti a otvorila sa cesta ďalšiemu pokroku a kultúrnemu povzneseniu ľudstva. Môžeme smelo povedať, že vynález kníhtlače dal základy pre priemyselnú revolúciu, vznik modernej spoločnosti a viedol k súčasnej vedeckotechnickej revolúcii. Gutenbergov vynález sa používa dodnes, aj keď už samozrejme prešiel technickým vývojom. (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)