Český Honza (2002)

Zdeněk Kozák. Původní rozhlasová pohádka.  Hudba Karel Cón. Zvukový mistr Josef Daněk.  Dramaturg Marek Horoščák. Režie Zdeněk Kozák.

Osoby a obsazení: Honzova máma (Drahomíra Hofmanová), Honza (Jan Kolařík), Karafiát (Jaroslav Kuneš), Král Hulán III. (Zdeněk Junák), princezna Krasomíra (Zuzana Slavíková), Madlenka (Gabriela Ježková), čert Mariáš (Erik Pardus), čert Kleofáš (Jiří Tomek), babička kořenářka (Libuše Billová), drak Šarkán Pětihlav (Jiří Pecha).

Nastudovalo Brno v roce 2002. Premiéra 2. 2. 2003 (Praha, 13:03 h.; 51 min.). Repríza 16. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Lit.: -vl-: Český Honza. In Týdeník Rozhlas 5/2003 /20. 1. 2003/ (článek). – Cit.: Jaký je český Honza? Trochu lenoch, trochu šibal, silák k pohledání. Nezalekne se bouřky, čertů, ani draka, byť by měl třeba dvanáct hlav najednou. Srdce má Honza vždycky na správném místě. Uctivě pozdraví stařenku či stařečka, s nimiž se náhodou potká, a rozdělí se s nimi o buchty ze svého ranečku, nebo klidně i o poslední krajíc chleba, pokud buchty nejsou právě k mání. Známe ho všichni, a už je tu ten pohádkový hrdina zas.

Český Honza, tak nazval scénárista a režisér Zdeněk Kozák svoji novou pohádku. I v ní Honza hravě zdolá nejednu překážku, vyzraje na čerty, přemůže draka, ale zdá se, že na falešné lidi je přece jen krátký. Inu, co dělat? Ba ne, je tu přece pohádková babička, která v případě nouze vždycky vypomůže. Takže nakonec si Honza poradí i s nimi. Něčemu se však žádný Honza neubrání. Tentokrát to budou pomněnkové oči Madlenky, kvůli nimž se s Honzou zatočí celý svět.

Lit.: Hložková, Hana: Český Honza. Duben 2015 (propagační text). – Cit.: Český Honza je veselou pohádkou o chalupářském synkovi, který se musí vydat do světa, aby unikl verbířům. Díky své odvaze a spravedlnosti získá Honza na své cestě kouzelné housle, které užívali dva popletení čerti ze starého mlýna. Se zázračnými houslemi přemůže zákeřného draka a vydá se na další dobrodružství. V příběhu Zdeňka Kozáka, který vychází z lidových motivů, si hlavní hrdina lehce poradí s nadpřirozenými bytostmi, ale záhy zjistí, že na lidskou proradnost sám nestačí. Nebýt hodné princezniny služky Madlenky, by totiž skončil navěky v šatlavě záludného krále Hulána III. a jeho rozmazlené dcery Krasomíry. Jak potrestat zloděje houslí, jejichž moc může být zneužita? Humorná pohádka o tom, že kouzla nemusí člověku přinést jen štěstí, proto je lepší důvěřovat vlastnímu úsudku a přátelství druhých, je navíc obohacena půvabnými písničkami.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)