Zpívající housle (2009)

Rozhlasová hudební pohádka. Marie Voříšková (cikánská pohádka „Lavuta“). Dramatizace Zdeněk Kozák. Hudba Karel Cón. Texty písní Zdeněk Kozák. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Zdeněk Kozák.

Osoby a obsazení: Vajda (Ladislav Lakomý), Phuri daj (Drahomíra Hofmanová), Zuzana (Eva Novotná), Katka (Hana Holišová), Lejla (Radka Coufalová), Lavuta (Alan Novotný), Janek (Jiří Mach), Miška (Jakub Uličník), Ferko (Lukáš Vlček), Hemko (Michal Šebek), Kalija (Lenka Bartolšicová), Ramina (Sára Milfajtová), Darina (Hana Kováříková), Margita (Marta Prokopová).

Nastudovalo Brno v roce 2009. Premiéra 27. 6. 2010 (ČRo 2 Praha, 13:05 – 13:50 h.; 43 min.). Repríza 24. 4. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.); 9. 4. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.); 20. 8. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: Hložková, Hana: Zdeněk Kozák: Zpívající housle. Rozhlasová hudební pohádka na motivy cikánské pohádky Marie Voříškové „Lavuta“.(propagační materiál). – Cit.: Hudební pohádka Zpívající housle Zdeňka Kozáka vznikla na motivy pohádky „Lavuta“ od Marie Voříškové. Příběh o třech sestrách, jednom nápadníkovi a o zločinu, který mezi lidi vnesla velká zášť se odehrává v romantickém prostředí cikánského tábora. Láska neobyčejně krásné Lejly a jejího milého Lavuty, odráží neštěstí zbylých sester Zuzany a Katky, kterým byla do vínku místo půvabů nadělena ošklivost. Pro Zuzanu je nepřitažlivý vzhled zoufalstvím, probouzejícím zlo. Lest a nepravda jí tak pomohou získat podivuhodné kouzlo vědmy Phuri daj. Přesvědčení, že má také právo být šťastná, vede její ruku k hroznému činu. Atmosféra bezstarostného cikánského bytí v pohádce vstoupí do kontrastu s moudrostí stařešinů rodu, neboť zlovůle Zuzany je potrestána a smutek stejně ošklivé Katky přeměn na naději ve smysluplný život.

Ačkoliv Zdeněk Kozák našel inspiraci u Marie Voříškové, Zpívající housle jsou původní hudební rozhlasovou pohádkou. Výrazně košatý jazyk a lyrické písňové texty autora tak přesně doplňuje hudba Karla Cóna, stylizovaná do folklóru.

Lit.: anonym: Vyberte pohádku, kterou máme vysílat v dubnu. Hlasujte uvnitř článku! In web ČRo 2 Praha, březen 2016 (článek + hlasování). – Cit.: Hudební pohádka z barvitého cikánského tábora a s košatým jazykem. Nebo pohádka o hádavé kuchařce a záhadné bylině s Naďou Konvalinkovou, Věrou Kubánkovou a Janem Vlasákem?

Původní hudební pohádka inspirovaná příběhem Lavuta od Marie Voříškové o třech sestrách, jednom nápadníkovi a o zločinu, který mezi lidi vnesla velká zášť. Odehrává se v romantickém prostředí cikánského tábora. Láska neobyčejně krásné Lejly a jejího milého Lavuty, odráží neštěstí zbylých sester.

Pro Zuzanu, jednu ze sester, je nepřitažlivý vzhled zoufalstvím probouzejícím zlo. Lest a nepravda jí tak pomohou získat podivuhodné kouzlo tajemné a moudré vědmy Phuri daj. Přesvědčení, že má také právo být šťastná, vede její ruku k hroznému činu.

Zabije Lejlu, ale netuší, že duše sestry se vtělila do houslí, které nejsou němé. Atmosféra bezstarostného cikánského bytí v pohádce vstoupí do kontrastu s moudrostí Vajdy – stařešiny rodu, neboť zlovůle Zuzany je potrestána a smutek stejně ošklivé Katky přeměn na naději ve smysluplný život.

Výrazně košatý jazyk a lyrické písňové texty autora přesně doplňuje soudobá hudba Karla Cóna, připomínající svou instrumentací folklór. Temperamentní sborové party cikánů a duchů zpívají členové Městského divadla Brno. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)