Jménem zákona, Archiméde… (1987)

Stanislav Komenda. Původní rozhlasová hra. Apokryf starořecký, vtipný i zadumaný, odehrávající se koncem 3. století před Kristem v Syrakusách. Technická spolupráce Hana Kovalová. Hudební improvizace Jan Rokyta  a Milan Straka. Dramaturg  Zdena Baronová. Režie Libor Kondělka.

Osoby a obsazení: Archimédes (Jiří Čapka), Drachmonila (Zuzana Fišárková),  Hiero, syrakuský (Miroslav Horák), Sakatros, žalářník (Josef Haukvic), Šmukidis, tovaryš (Otakar Prajzner), Makroberis, zlatník (Milan Šulc), Mikrodalos (Jindřich Dvořák).

Nastudoval Čs. rozhlas Ostrava 20. 1. 1987 (40 min.). Premiéra 28. 3. 1987 (Praha, 19:15 h.). Obnovená premiéra 25. 4. 2011 (ČRo 5 Olomouc, 15:05 h.).

Pozn.: Původní rozhlasová komedie ze Starověkého Řecka. Ocitneme se ve 3. století před naším letopočtem a budeme se bavit tím, kterak těleso ponořené do kapaliny… však víte. Jejím autorem je Stanislav Komeda, vědec, spisovatel a básník. Celý svůj profesní život, který se uzavřel před dvěma lety, zasvětil Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Není náhodou, že hra, kterou vám nabízíme k poslechu, se jmenuje „Jménem zákona, Archiméde…“. (anotace z roku 2011)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Super, nezapomenutelná hra, vtipná, chtěl bych ji koupit,
je-li to možné.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)