Čudná rozprávka (Podivná pohádka, 1980)

Emil Fillo. Původní pohádková hra. Dramaturgie Emília Drugová. Hudební dramaturgie Miroslav Nemec. Scénická hudba Viliam Peško. Zvuk Ada Rehorová a Ivan Papán. Režie Peter Jezný.

Účinkují Emil Horváth ml., Peter Cút, Anna Bučinská, Karol Machata, Jozef Kroner, Gustáv Valach, Anton Mrvečka, Jozef Dánai, Soňa Ulická, Viktor Lukáč, Nataša Kulíšková Gräfingerová a Erika Bauerová.

Připravil Československý rozhlas v roce 1980 (47 min.). Repríza 16. 2. 2016 (SRo 9 Rádio Junior; 13. 4. 2020 (SRo Rádio Pyramída)

Pozn.: Hra získala v roku 1981 hlavnú cenu na 7. festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v Piešťanoch a v roku 1982 prvú cenu v medzinárodnej súťaži hier pre deti a mládež OIRT v Helsinkách.

Emil Filo bol dramaturg, herec, dramatik. Narodil sa 7. apríla 1925 v Banskej Bystrici a zomrel 1. septembra 1992 v Bratislave. V roku 1958 absolvoval štúdium divadelnej vedy na VŠMU v Bratislave. Od roku 1956 dramaturg Čs. rozhlasu v Bratislave. Externe začal spolupracovať s rozhlasom (1946). Napísal množstvo scénok pre deti i rozhl. hier pre mládež, pôv., ale najmä podľa lit. predlôh. Prelom v jeho dramatickej tvorbe bola rozprávková hra Čudná rozprávka (1980), v ktorej do centra rozprávkového príbehu zakomponoval konkrétnych hercov, čím autorsky obohatil tento špecifický žáner. Hlasové danosti uplatnil ako rozhlasový herec pri stvárňovaní detských a chlapčenských postáv v rozhlasových hrách.

Prelom v dramatickej tvorbe Emila Fila bola rozprávková hra Čudná rozprávka (1980), v ktorej do centra rozprávkového príbehu zakomponoval konkrétnych hercov, čím autorsky obohatil tento špecifický žáner. Na rozprávkovú hru je nezvyčajné to, že dej sa odohráva s dvoma hercami Jozefom Kronerom a Karolom Machatom. Jožko chytil zázračneho koníka, ktorý mu splnil tri želania, noo medzi prvé patrilo aby preniesol Karola Machatu na ryby a ďalej… Nechajte sa prekvapiť.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)