O princezně Jasněnce a ševci, který létal (1993)

Jan Drda. Pohádka. Dramatizace František Pavlíček. Hudba Petr Skoumal. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Maria Křepelková.

Osoby a obsazení: Jasněnka (Magdalena Reifová), Jíra (Jan Šťastný), král (Vladimír Brabec), princ (Vladimír Dlouhý), čarodějka (Věra Galatíková), švec (Ladislav Trojan), pán z větrova (Petr Štěpánek), sluneční paní (Sylva Turbová) a vypravěč (Eduard Cupák).

Natočeno v roce 1993 (31 min.). Repríza 26. 12. 2007 (ČRo 2 Praha, 13:05 h); 22. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h); 13. 3. 2020 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.); 5. 12. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Pozn.: Tento scénář F. Pavlíčka byl realizován již v roce 1983 (pod jménem Helena Vernerová).

Lit.: Ledvinková, Václava: Sváteční rozhlasová pohádka: O princezně Jasněnce a ševci, který létal – 26.12. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2007 (anotace). – Cit.: V rozhlasovém zpracování dnes už klasické české pohádky Jana Drdy se na druhý svátek vánoční setkáme se známou postavou princezny Jasněnky i se zručným ševcem Jírou. Jen on dokáže ušít střevíčky, nad nimiž se tají dech, jen on dokáže vyrobit křídla, která mu dovolí létat. A jen on dokáže zdolat všechny nástrahy a získat princeznino srdce. Účinkují Magdalena Reifová, Jan Šťastný, Vladimír Brabec, Věra Galatíková a další. Pohádka začíná ve 13:05 hodin.

Lit.: anonym: Jan Drda: O princezně Jasněnce a ševci, který létal. In web ČRo 2 Praha, listopad 2015 (článek). – Cit.: Známá pohádka Jana Drdy nás zavede za princeznou Jasněnkou a zručným ševcem Jírou. Jen on dokáže ušít střevíčky, nad nimiž se tají dech, pouze on dokáže vyrobit křídla, která mu dovolí létat. Podaří se mu získat princeznino srdce? Uslyšíte Magdalenu Reifovou, Jana Šťastného, Vladimíra Brabce a další.

„Ševče, drž se svého kopyta!“ říká jedno staré přísloví, podle kterého by každý správný švec měl sedět doma na verpánku a pracovat. Jíra se však rozhodl, že si vezme za ženu samotnou princeznu Jasněnku, kterou král spolu s čarodějnicí zavřeli do temné věže královského hradu. A to jenom proto, že si nechtěla vzít za muže prince! Jak tohle dopadne? 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dramaturgie Eva Košlerová.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)