Zo života hmyzu (Ze života hmyzu, 2023)

Karel Čapek a Josef Čapek. Rozhlasová úprava divadelní hry. Scénář a režie Svetozár Sprušanský. Hudba Peter Zagar. Mistr zvuku Stanislav Kaclík.

Osoby a obsazení: tulák (Robert Roth). Dále účinkují Vladislav Plevčík, Miroslava Drínová, Romana Dang Van, Peter Makranský, Lukáš Pišta, Ladislav Kerata, Jeanette Švoňavská, Marián Labuda, Přemysl Boublík, Lucia Lapišáková, Peter Krajčovič, Martina Kapráliková, Pavol Plevčík, Marcel Ochránek, David Hartl, Martin Kaprálik, Tomáš Majláth, Jevgenij Libezňuk, Jozef Hečko, Ján Greššo a další.

Natočeno 2023. Premiéra 30. 3. 2024 (SRo Rádio Devín, 13:00 h.). Repríza 19. – 25. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: anonym: Premiéra rozhlasovej hry Zo života hmyzu. In web SRo Rádio Devín, 28. 3. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  V sobotu 30. marca bude Rádio Devín premiérovať originálnu hudobno-dramatickú kompozíciu Zo života hmyzu. Ide o rozhlasovú adaptáciu diela Jozefa a Karla Čapkovcov, ktoré vzniklo v roku 1921, pričom nová rozhlasová hra je prvou adaptáciou tejto alegorickej drámy v histórii Slovenského rozhlasu.

Pod realizáciu, ktorá tlmočí nadčasové posolstvo bratov Čapkovcov, sa podpísali autor adaptácie a režisér Svetozár Sprušanský, dramaturgička Beata Panáková, hudobný skladateľ Peter Zagar a zvukový majster Stanislav Kaclík. Vďaka ich spolupráci vznikla formálne náročná dráma, kde účinkuje vyše dvadsať hercov a herečiek. Za všetkých spomeňme postavu Tuláka, ktorého stvárňuje Róbert Roth.

Rozhlasová hra Zo života hmyzu mala nedávno v Pyramíde svoju predpremiéru za účasti mladého publika. Práve tam sa so Svetozárom Sprušanským, Beatou Panákovou a Petrom Zagarom porozprávala redaktorka Ivica Ruttkayová (…).

Rozhlasovú hru Zo života hmyzu, prvú rozhlasovú adaptáciu diela bratov Čapkovcov v originálnom súčasnom spracovaní si môžete vypočuť v premiére už najbližšiu sobotu.

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Zo života hmyzu. Rozhlasová tvorba. In web SRo Rádio Devín, 23. 3. 2024 (článek). – Cit.: Originálna rozhlasová hudobno-dramatická kompozícia, ktorú podľa divadelnej hry bratov Čapkovcov vytvorili scenárista a režisér Svetozár Sprušanský, hudobný skladateľ Peter Zagar  a majster zvuku Stanislav Kaclík. Ide o prvú slovenskú rozhlasovú adaptáciu. Formálne náročná realizácia je súčasnou (aj aktuálnou) interpretáciou klasického dramatického diela a jeho nadčasového posolstva. (…)

Už v čase premiéry, pred 100 rokmi, divadelná hra Josefa a Karla Čapkovcov vzbudila živý ohlas nielen v českej, ale aj zahraničnej tlači – a nie vždy pozitívny. Skrátka, naštvala fúru ľudí. Bratia Čapkovci s im vlastnou noblesou zareagovali:
„Zlomyseľný trik sa nad očakávania podaril. Mnoho ľudí rozpoznalo človeka v tej pokrivenej groteske a uvedomilo si, že je čosi ošklivého, ukrutného a ničotného i tam, kde nie je zvykom to hľadať.“

A na inom mieste:
„Každý divák alebo čitateľ mohol sám seba hľadať v blúdiacom Tulákovi. Namiesto toho – znepokojený alebo pohoršený – domnieval sa, že vidí svoj obraz alebo obraz svojej spoločnosti v hávedi, ktorá tu bola – pravdaže s vedomou nespravodlivosťou – učinená nositeľom niektorých špatností. A práve tento optický klam je svedectvom, že autori nepísali svoju ,ošklivú a cynickú´ satiru nadarmo.“

Dramaturgička Beata Panáková: „Hru ZO ŽIVOTA HMYZU si každý prečíta, zinterpretuje a zinscenuje po svojom. Preto je každá inscenácia – divadelná, filmová, či rozhlasová – originálnym umeleckým dielom. Formy, dokonca aj žánre alebo akcentované obsahy môžu slobodne oscilovať v priestore hravej alegorickej rozprávky, komédie, grotesky, drámy, tragédie i hororu.“

A ako hru prečítal scenárista a režisér Svetozár Sprušanský? Ak ste zvedaví ako rapovali hercii v úlohe mravcov, tu je krátka ukážka (…). Herci od režiséra dostávali pri práci síce veľmi konkrétne, ale zároveň aj ťažké úlohy. Takúto musel napríklad splniť Robo Roth (…).

Lit.: Šaráková, Lucia: Magické cesty i vydavateľské trampoty. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 12. 4. 2024 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa môžete opäť tešiť na dlho nevysielané hry a pripomenieme si aj nejaké literárne výročia. (…)

Od piatku dávame do pozornosti prvú slovenskú rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Karla a Josefa Čapkovcov Zo života hmyzu. Originálnu hudobno-dramatickú kompozíciu s nadčaovým posolstvom vytvorili scenárista a režisér Svetozár Sprušanský, hudobný skladateľ Peter Zagar a majster zvuku Stanislav Kaclík. Už v čase premiéry, pred 100 rokmi, hra vzbudila živý ohlas nielen v českej, ale aj zahraničnej tlači – a nie vždy pozitívny. Skrátka, naštvala fúru ľudí. Bratia Čapkovci s im vlastnou noblesou zareagovali: „Zlomyseľný trik sa nad očakávania podaril. Mnoho ľudí rozpoznalo človeka v tej pokrivenej groteske a uvedomilo si, že je čosi ošklivého, ukrutného a ničotného i tam, kde nie je zvykom to hľadať.“ Účinkujú Robert Roth, Vladislav Plevčík, Miroslava Drínová, Romana van Dang, Peter Makranský, Lukáš Pišta, Ladislav Kerata, Jeanette Švoňavská, Marián Labuda a ďalší. Hra je z roku 2023. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)