Sallach (1992)

Ephraim Kishon. Jak získat peníze na věno v kibucu, kde všichni pracují zadarmo? Rozhlasová hříčka izraelského humoristy. Překlad Miloš Veselý. Hudební improvizace Vladimír Merta a Alžběta Rejžková. Dramaturg Hynek Pekárek. Zvuk Libuše Podlešáková. Záznam a střih Jitka Borkovcová. Zvukové efekty Pavla Schönová. Asistentka režie Květoslava Straková. Režie Josef Červinka.

Osoby a obsazení: Sallach Šabati (Josef Somr), jeho žena (Růžena Merunková), Chabuba, jeho dcera (Věra Hučínová), Sigi (Lukáš Hlavica), Neumann (Jiří Hálek), Frieda (Marie Marešová), Čečik (Václav Vydra III.), Bačeva (Vida Neuwirthová), Goldstein (Jaroslav Kepka), Gula (Jaroslava Drmlová), dále hrají Jiří Knot, Josef Červinka, Hana Brothánková, Jiří Knot, spoluúčinkuje Činoherní sbor Českého rozhlasu a Pěvecký sbor Mišpacha.

Natočeno v Československém rozhlase v roce 1992. Premiéra 14. 10. 1992 (Praha, 20:00 h.; 64 min.). Repríza 19. 3. 2015 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 19. 5. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h) v cyklu Izraelský týden.

Lit.: Pekárek, Hynek: Zapněte si rádio! In Týdeník Květy 41/1992 (8. 10. 1992), s. 39 (anotace).

Pekárek, Hynek - Zapněte si rádio! In Týdeník Květy 41-1992 (8. 10. 1992), s. 39 (anotace).

Lit.: anonym: Ephraim Kishon: Sallach. In web ČRo 3 Vltava, březen 2015 (anotace). – Cit.:  Sallah Shabati je v Izraeli stejně populární jako u nás třeba Švejk. Příhody orientálního Žida, který se s početnou rodinou přestěhuje do Izraele a svérázným způsobem se vyrovnává s novým prostředím řízeným aškenázskými tj. evropskými Židy, zpopularizoval film, k němuž napsal scénář a v roce 1964 ho režíroval sám Ephraim Kishon.

I pro něho byl Izrael novou vlastí. Doputoval tam v roce 1949 dobrodružnou cestou z komunistického Maďarska. Přestože neuměl hebrejsky, stal se tu záhy uznávaným satirikem a humoristou, a později i nejčtenějším satirikem světovým. „Typicky izraelský humor sice neexistuje, i když musím přiznat, že se jím již docela dlouho a docela obstojně živím,“ to je jedna z Kishonových oblíbených průpovídek.

Rozhlasová hra Sallach předvádí titulní postavu, která svými činy dovádí své okolí k zoufalství, ve chvíli, kdy se jeho dcera chce vdát za mladíka z Kibucu. Prohnaný otec chce na dceřině svatbě vydělat a po orientálním způsobu žádá za dceru vyplatit věno. Co však si má nápadník počít, když v Kibucu žádné peníze nevydělává?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Osoby a obsazení: Sallach Šabati (Josef Somr), paní Šabatiová, jeho žena (Růžena Merunková), Chabuba, jeho dcera (Věra Hučínová), Sigi, instruktor (Lukáš Hlavica), Neumann, ekonom kibucu (Jiří Hálek), Frieda Glücksteinová, předsedkyně výboru kibucu (Marie Marešová), Čečik, řadový člen kibucu (Václav Vydra III.), Bačeva, dočasná pracovnice správy kibucu (Vida Neuwirthová), Ezechiel Goldstein (Jaroslav Kepka), Gula (Jaroslava Drmlová), hlasatel (Jiří Knot), autor (Josef Červinka), ženský hlas (Hana Brothánková), mužský hlas (Jiří Knot), spoluúčinkuje Činoherní sbor Českého rozhlasu a Pěvecký sbor Mišpacha.

Hudební improvizace Vladimír Merta a Alžběta Rejžková. Zvuk Libuše Podlešáková. Záznam a střih Jitka Borkovcová. Zvukové efekty Pavla Schönová. Asistentka režie Květoslava Straková.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)