Políček č. 111 (1991)

Antonín Přidal. Dramatická chvíle v životě dvou mužů, které svedl dohromady strach a postavil je před krutou zkoušku. Původní rozhlasová hra. Stereoscénář Josef Henke a Miloš Kot. Mistr zvuku Miloš Kot. Záznam a střih Anna Suchánková. Asistentka režie Dana Reichová. Dramaturg Oldřich Knitl. Režie Josef Henke.

Osoby a obsazení: Pekařík (Petr Haničinec), Synek (Alexej Gsöllhofer), úředník (Jiří Adamíra).

Natočeno 1991 (39 min.). Premiéra červen 1991.

Lit.: -tl- (= Knitl, Oldřich): Políček č. 111. In Týdeník Rozhlas 1991 (anotace).

Lit.: Vadlejchová, Ivana: Kdo nenazírá hranici? In Scéna 16/1991, s. 6 (recenze).

Pozn.: Na policejní služebně se sejdou s arogantním vyšetřovatelem dva vystrašení otcové, jejichž synové byli zadrženi, a oni nevědí proč. V psychologicky vypointovaném příběhu se Antonín Přidal vrací do minulého režimu, aby na hereckém koncertu tří hlavních představitelů s úsměvným nadhledem ukázal zneužívání moci a manipulaci s lidmi, kteří se ocitli ve stresových podmínkách. Krutá a ponižující zkouška, kterou s poděšenými tatíky cynicky sehraje policejní vyšetřovatel jako služebník totalitní moci, je nejen přípomínkou předlistopadového režimu, ale zároveň inspirující pobídkou k zamyšlení a poměření pravých hodnot života a svobody v naší dnešní a dřívější realitě. (anotace)

Pozn. 2: V roce 1994 vzniklo také televizní nastudování v režii autora.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)