Horiaci chlapec (Hořící chlapec, 2001)

Juraj Bindzár. Hra pro mládež o dětsví E. A. Poea. Dramaturgie Katarína Revallová. Hudební dramaturg Miroslav Nemec. Zvuk Peter Daniška. Režie Štefan Korenči.

Účinkují Jozef Benedik ml., Ľuboš Kostelný, Martin Horňák, Renáta Rundová, Vladimír Minarovič, Dušan Tarageľ, Vladimír Durdík, Peter Šimun, Jakub Gécz, Jaroslav Žvásta, Boris Al-Khalagi, Anton Korenči, Ján Topoľanský, Mária Buranská, Miroslav Trnavský, Jozef Šimonovič, Darina Vašíčková, Michal Matuška, Pavol Šimun, Ján Valentík, Peter Sklár, Ivan Laca a další .

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2001 (63 min.). Repríza 10. 10. 2014 (SRo 8 Rádio Litera); 17. 10. 2019 (Rádio Litera, 14:30 hod.); 25. 11. – 1. 12. 2022 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: V rozhlasovej hre Juraja Bindzára Horiaci chlapec sa prenesieme do detstva a mladosti siroty Edgara Poea – neskôr Edgara Allana Poea – z ktorého vyrástol svetoznámy americký autor fantastických príbehov, zakladateľ detektívneho žánru. Mal jeho vlastný príbeh vplyv na príbehy literárne? V úlohe malého „Eddieho“ Poea sa predstaví Jozef Benedik mladší, dospelého Eddieho stvárni Luboš Kostelný. (anotace)

Lit.: Šaráková, Lucia: Michelangelo Buonarroti a nádielka dlho nevysielaných hier. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 20. 11. 2022 (článek). – Cit.:  Tento týždeň bude opäť pestrý, budú v ňom hry, o ktoré ste si požiadali, ale aj hry, ktoré sme dosiaľ vôbec nevysielali. Takou dlho nevysielanou bude hra Alojza Čobeja Pohár božskej milosti, ktorá vám pretlmočí príbeh Michelangela Buonarrotiho. A ak vás tento taliansky génius nenechá chladnými, v cykle Fakty si budete môcť vypočuť čítanie o Michelangelovi podľa knihy Romaina Rollanda. Viacerí máte veľmi radi cyklus Slovenské rody – opakovane ste oň prosili, tento týždeň sa budete môcť započúvať do osudu Rázusovcov. Nenechajte si ujsť ani hru Rudolfa Fabryho Ranní učitelia a hru Jána Soloviča Prvý dialóg s vami. Na želanie poslucháčov sa tento týždeň objaví vo vysielaní opäť aj E. A. Poe (v hre Horiaci chlapec a v pásme Studňa, čo stíši smäd). Nebude chýbať zaujímavá publicistika – tentokrát o autizme – v relácii Dagmar Mozolovej a fíčer Vladimíra Tomoviča o mlynoch A predsa sa netočí. A v cykle V skratke sme dali slovo Veronike Dianiškovej a jej zamysleniu o starostlivosti o chorých. A sme radi, že sa vo vysielaní objaví aj naša krátka spomienka na verného poslucháča Tomáša Hurtešáka. (…)

Od piatku na vás čakajú dramatické epizódy zo života chlapca, ktorý nikdy nebol dieťaťom. V rozhlasovej hre Juraja Bindzára Horiaci chlapec sa prenesieme do detstva a mladosti siroty Edgara Poea – neskôr Edgara Allana Poea – z ktorého vyrástol svetoznámy americký autor fantastických príbehov, zakladateľ detektívneho žánru. Mal jeho vlastný príbeh vplyv na príbehy literárne? V úlohe malého „Eddieho“ Poea sa predstaví Jozef Benedik mladší, dospelého Eddieho stvárni Luboš Kostelný. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)