Bál století (1999)

Andrzej Mularczyk. Rozhlasová hra o přímém přenosu z konce světa. Překlad Helena Stachová. Dramaturg Pavel Minks. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: On (Josef Vinklář), Lola (Gabriela Wilhelmová), Bosý (Jan Hartl), režisér (Jiří Ornest), šéf (Bronislav Poloczek), reportérka (Martina Hudečková) a další.

Premiéra 28. 12. 1999 (Vltava, 21:30 – 22:50 h.).

Hořce komický příběh o velice zvláštní oslavě konce století podal ve své rozhlasové hře polský dramatik Andrzej Mularczyk. Jeho hra s výmluvným názvem Bál století líčí průběh bizarní zábavné show, ve které se setkávají dvojníci kladných i záporných osobností dvacátého století. Andrzej Mularczyk je v Polsku znám jako publicista, prozaik, scénárista a dramatik. Dominantu v jeho bohaté tvorbě však přece jen představují rozhlasové hry, které svou kvalitou a významem (v překladech do nejrůznějších jazyků) už dávno překračují hranice autorovy vlasti. Ostatně posluchači Českého rozhlasu měli příležitost setkat se s jeho tvorbou již několikrát. Jako příklad připomeňme uvedení jeho hry Z hloubky vod, za níž autor obdržel v roce 1989 první cenu na mezinárodním festivalu Prix Italia. Jen málokterému autorovi se také podaří, aby cenu tohoto prestižního festivalu získal i podruhé. Mularczykovi se to podařilo, když získal za hru Cirkus odjel, lvi zůstali hlavní cenu Prix Italia. (anotace ČRo)

Lit.: Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou – Kdyby dnes žil Kristus, byl by terorista. In Týdeník Rozhlas 2/2018 (článek). – Dostupné také na Panáčkovi.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)