Stručná rukojeť dějepisná (1988)

Ilja Hurník. Úsměvné ironické apokryfní zpracování některých okamžiků českých dějin. Hudba Ilja Hurník, řídí Jiří Váchal. Dramaturg Jiří Hubička. Režie Petr Adler.

Osoby a obsazení: básník, praotec Čech, profesor (Miloš Kopecký), profesor Voříšek (Ota Sklenčka), Jan Amos, Demetrios, kostelník (Milan Neděla), Alexeios, Ryba, preceptor Kuňka (Pavel Soukup), císař Michal III., Matěj, kantor Mandl (Karel Hlušička), von Dubski, farář, Kosmas, Metoděj (Rudolf Pellar), questor Brabec, starosta, Moravan (Jiří Holý), probošt, Konstantin (Miroslav Doležal), ženský hlas (Viola Zinková) a děvče (Jana Špaňurová).

Natočeno 1988 (cca 65 min.). Premiéra 26. 12. 1988 (Praha, 22:00 h.). Repríza 18. 10. 2007 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Hra pro tento večer; 5. 7. 2022 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.).

Lit.: tom - Co když to bylo jinak... In Tvorba 1-1989 (4. 1. 1989), s. 20 (recenze).tom: Co když to bylo jinak… In Tvorba 1/1989 (4. 1. 1989), s. 20 (recenze).

Lit.: Hubička, Jiří: Ilja Hurník: Stručná rukojeť dějepisná s vynikajícím Milošem Kopeckým. In web ČRo 3 Vltava, 5. červenec 2022 (článek). – Cit.: Miloš Kopecký provádí úsměvnou apokryfní mozaikou některých okamžiků českých dějin. Reprízu inscenace vysíláme u příležitosti každoroční připomínky příchodu slovanských apoštolů Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu.  (…)

Talent hudebního skladatele a klavíristy Ilji Hurníka byl vpravdě renesanční. Prosadil se jako skladatel, koncertní umělec, pedagog, ale také spisovatel a dramatik. Velmi brzy si jeho literární práce našly cestu také do rozhlasu, kam směřoval nejen povídky a krátké prozaické črty, ale čím dál častěji také původní rozhlasové hry – pro velké i malé posluchače. Jako spisovatel a dramatik těžil Ilja Hurník především ze svého hudebního vzdělání a profese, často a rád si však pohrával s literárními, kulturními nebo historickými aluzemi. Tak jako například v souboru krátkých rozhlasových mikroher, kterému dal název Stručná rukojeť dějepisná a s úsměvnou ironií v něm zpracovává některé okamžiky a postavy z české historie. Hned za úvodní výjev z bájných časů Praotce Čecha, v němž naši předkové přiházejí do budoucí domoviny, zařadil epizodu přibližující pozadí příchodu soluňských bratří, věrozvěstů Konstantina a Metoděje. Hříčka s názvem Moravská misie ukazuje, že i když našim končinám zatím chybí povědomí o křesťanské nauce, má rozhodně také světu co nabídnout…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

správný název je „Stručná rukoVěť dějepisná“
rukoJeť je něco jiného

To už jsme řešili.. ;-)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)