Putovanie za Beethovenom (Pouť za Beethovenem, 1994)

Bernard da Costa. Překlad Natalie Tomašovičová. Hudební improvizace Norbert Bodnár.  Mistr zvuku Gabriel Nikházy. Asistentka zvuku Mariana Breferová. Dramaturg Štefan Kasarda. Režie Hana Makovická-Hajdová.

Osoby a obsazení: Beethoven (Peter Gažo), Wagner (Vladimír Kobielovský), Angličan (Viliam Rozboril), hostinský (Jozef Stražan), vrátný (Peter Macko).

Nastudovaly Košice v roce 1994. Premiéra 14. 7 .1994.

Pozn.: Hra v roce 1993 získala na festivalu Prix Italia v Římě hlavní cenu. V roce 1997 byla nastudována v Českém rozhlase.

Když Richard Wagner uvedl v jednom ze svých řídkých vyjádření, že pojede navštívit slavného Beethovena do Vídně – začal mu v tom se zvláštní intenzitou bránit jeden Angličan. Tak vznikla podivná rivalita mezi umělcem – amatérem a profesionálním hudebníkem v společném hledání pramene umělecké inspirace. V rozhlasové hře francouzského dramatika Bernarda da Costu uvažuje Wagner o své budoucí umělecké dráze, o splynutí orchestru a lidského hlasu, tak jak o tom mluvil Beethoven po jejich vzájemném setkání.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)