Smetanův klavír (1980)

Pavel Hanuš. Rozhlasová hra „k 35. výročí osvobození naší vlasti“. Hudba Milan Baginský. Hudební a zvukové efekty Dana Brochová. Zvuk Blanka Bezrová. Záznam a střih Míla Zatřepálková. Asistentka režie Kateřina Hrdinová. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Josef Hajdučík.

Osoby a obsazení: Kalát (Martin Růžek), Kalátová (Dana Medřická), štábní kapitán Kareš (Vladimír Brabec), plk. Pokrovskij (Tugan Veselý), staršina (Petr Dvořáček), poručík (Mark Antilov), předseda RNV Šilar (Bohuslav Ličman), hlasatel (Jaroslav Sýkora), hlasatelka v rozhlase (Alena Karešová), poručík (Mark Anfilov) a další.

Natočeno 1980. Premiéra na festivalu Prix Bohemia (19. – 23. 5. 1980). Rozhlasová premiéra 28. 5. 1980 (Praha, 19:15 – 20:04 h).

Pozn.: Hra získala 2. cenu v autorské soutěži, vypsané Českým rozhlasem k 35. výročí „osvobození naší vlasti“.

Lit.: anonym: 3. ročník festivalu původní české rozhlasové hry Plzeň 19. – 23. května 1980. Praha: Český rozhlas, 1980 (anotace). – Cit.: “ (…) Příběh hry se odehrává v prvních poválečných týdnech roku 1945. Boje na frontách už skončily, ale lidské utrpení a rány, které po sobě válka zanechala, jsou dosud živé a obnažené. Na jistý zámek na českém venkově, kde správce Kalát chová jako vzácnou relikvii – klavír, na který tu kdysi hrával sám Bedřich Smetana své polky, přijíždějí dva důstojníci; český štábní kapitán Kareš a sovětský plukovník Pokrovskij. Oba pátrají v nedalekém zajateckém táboře po jednom z nejhorších nacistických válečných zločinců. Svoji roli v obtížné partii sehraje také Smetanův klavír, k nemalému rozhořčení nic netušícího správce zámku. Autor se nespokojil pouze s výraznou fabulí, ale dal látce další uměleckou dimenzi. Hra se tak stala i výpovědí o lidech, o jejich názorech a pocitech ve chvílích, kdy válka už skončila, ale opravdový mír ještě nenastal. (…)“

Lit.: Tomáš, Jiří: Z historie pro přítomnost. In Rudé právo, 14. 7. 1980, s. 5 (recenze). Z historie pro přítomnost. In Rudé právo, 14. 7. 1980, s. 5 (recenze)01

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)