Hlava profesora Dowella (2006)

Alexandr Romanovič Běljajev. Vědeckofantastická rozhlasová hra. Dramatizace Radek Veselý. Hudba a zvukové efekty Michal Rataj. Produkce Dana Reichová. Střih Jana Fišerová. Zvuk Radek Veselý. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Vladimír Gromov.

Osoby a obsazení: prof. Dowell (Petr Pelzer), dr. Kern (Ivan Trojan), jeho asistentka Mari Lorandová (Dana Černá), slečna Viktorie Briquetová (Tereza Bebarová), profesorův syn Artur Dowell (Kryštof Hádek), malíř Armand Larais (David Novotný), Lilian Malkina, Simona Vrbická, Jiří Plachý, Jaroslav Horák, Filip Dyda a Robert Tamchyna.

Natočeno v roce 2006. Premiéra 27. 5. 2006 (Praha, 13:00 – 14:00 h.; 55 min.). Reprízy 2. 6. 2007 (ČRo 2 Praha), 8. 6. 2013 (ČRo 2 Praha), 7. 12. 2014 (ČRo Rádio Junior); 4. 11. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 17. 7. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 20. 8. 2022 (ČRo Rádio Junior).

Lit.: anonym: Alexandr Romanovič Běljajev: Hlava profesora Dowella. In web ČRo 2 Praha, 4. 11. 2017 (článek). – Cit.: Čeká vás sci-fi příběh s lehce hororovým laděním, neboť v něm půjde o poněkud zvláštní lékařské pokusy. Každopádně je to navýsost moderní příběh, kterému nechybí spád, napětí a jisté filmové vidění.

„Profesor Dowell, známá vědecká kapacita, zemřel,“ hlásají novinové titulky. Přesto je schopen, ač nerad, i nadále spolupracovat s doktorem Kernem. Důvod je prostý, třebaže poněkud bizarní – doktor Kern oživil jeho hlavu; tělo nikoli, neboť profesorovo tělo nepotřebuje. Kern pokračuje v pokusech s oživováním a na řadu přicházejí další lidé. Před více než osmdesáti lety, kdy Alexandr Romanovič Běljajev napsal svoji knihu, byl tento příběh jednoznačně označován jako sci-fi. Věda od té doby udělala obrovský skok, naštěstí však do realizace této myšlenky ještě kus chybí, jak velký, nikdo neví. Samozřejmě že s takovým počínáním je ale spojenařada etických otázek a pochybností. Neubrání se jim ani rozhlasová hra Radka Veselého zpracovaná podle zmíněné literární předlohy. Ne, nezazní tu žádné intelektuálně filozofující úvahy, ale projeví se zcela prostě a jednoduše v chování lidí. Předestře nám navýsost moderní příběh s lehce hororovou zápletkou, který vnímáme jako jedno velké dobrodružství, jako film, který nás vtáhne do děje. Slovo film je na místě, protože mimořádná zvuková výbava hry evokuje sled jednotlivých obrazů, ostrý střih podporuje dynamiku příběhu, který ani chvíli nenudí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Úžasné !
Chtěl bych to slyšet ještě jednou !
Neví někdo, kde by se dala tato hra stáhnout, popř. zakoupit? Děkuji.

Chtěla bych pouze vědět, jak se jmenuje písnička kterou Viktoria/Alice zpívala… prosím, prosím…

Pavel Samec: Pouze v Českém rozhlase.
Jana Šabatová: Název písničky se pokusíme zjistit.

srdečné pozdravy:-)
těm, kdo chtějí onu Viktoriinu písničku, napište mi na mrataj@rozhlas.cz
Je to „remake“ hitu kamadské zpěvačky Holy Cole s názvem Onion Girl..

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)