Jak přišla basa do nebe (1956)

Marie Kubátová. Báchorka na motivy krkonošských poudaček a písní. Hudba Vilém Prokop Mlejnek, řídí autor. Dramaturgie Jaroslava Strejčková. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Tuláček, muzikant (Stanislav Neumann), Józa, muzikant (Vladimír Brabec), Anče Duntovo z Podhájí (Ljuba Skořepová), Dontouka (Jaroslava Vacková), smrt (Julie Charvátová), krancák I a II (Václav Trégl a Rudolf Široký), pekelný pan rada (Oldřich Musil), Franc, tajemník (František Filipovský), Marbuel, pekelník (Vladimír Řepa), Anciáš, pekelník (Otto Motyčka), pekelný inspektor (Vladimír Majer), tkalcovské duše (Artuš Kalous a Bedřich Bobek), Vilím, muzikantská duše (František Kovářík), svatý Petr (Antonín Zíb), Zub, starý muzikant (Josef Vošalík), kapelník (Eduard Kašpar), andělé a duše (Lída Otáhalová, Jaroslava Drmlová, Vlasta Janoušková, Jana Mikišová, Emil Rohan, Josef Fryč, Bohuslav Kunšovský, Josef Žák) a vypravěčka (Heda Čechová).

Natočeno 1956. Premiéra 29. 10. 1956 (108 min.). Repríza 24. 12. 1986 (Praha, 22:05 h.); 4. 9. 2010 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rozhlasové jeviště; 9. 7. 2023 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Ref.: Divadelní noviny, roč. 2, č. 13.

Úryvek in: Dějiny české literatury II. (2007).

Lit.: anonym: Marie Kubátová: Jak přišla basa do nebe. Báchorka na motivy krkonošských poudaček a písní. In web ČRo 3 Vltava, 9. červenec 2023 (článek). – Cit.: Od krkonošské chalupy, přes síň svící ovládanou Smrtí do pekla a nakonec až do ráje vede cesta basisty Tuláčka, klarinetisty Józy, jeho milé Anči a báby Dontouky na útěku před finanční stráží – krancáky. Muzikanti si totiž přivydělávají pašováním cukru a pokusem o jejich lapení začíná příběh rozhlasové báchorky spisovatelky, dramatičky, ale také farmaceutky Marie Kubátové. (…)

Kdybych měla říci, kdo je autorem pohádky o base v nebi, musela bych se rozhlédnout po horách, hledat větu po větě, písničku po písničce mezi těmi, u nichž jsem, když ne rodem, alespoň srdcem doma. Marie Kubátová

O krkonošskou lidovou kulturu se Marie Kubátová začala zajímat pod vlivem své matky Amálie Kutinové, autorky řady románů pro děti a sběratelky lidových písní. Hra Jak přišla basa do nebe vznikala v péči dramaturgyně Venduly Strejčkové původně pro rozhlas. To konvenovalo přání Marie Kubátové, aby se se hrou mohlo seznámit co největšího množství posluchačů přímo v Krkonoších. Strejčková byla ale zároveň lektorkou pražského Divadla S. K. Neumanna. Text se tak dočkal divadelní verze v úspěšné inscenaci Václava Lohniského. Premiéry rozhlasové a divadelní inscenace se konaly ve stejný den 26. 12. 1956.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Hledám rozhlsovou hru Jak přišla basa do nebe v původním obsazení. Naposledy ji vysílal Česká rozhlas Vltava 4.9.2010. Moc pro mě znamená a ráda bych ji měla na CD. Nemáte ji někdo náhodou doma?
Děkuji za odpovědi.

Zkuste kontaktovat dramaturgy Českého rozhlasu, případně někoho ze stránky MujRozhlas. Možná Vám vyhoví a hru zařadí buď do vysílání nebo aspoň na web k poslechu.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)