Strašidlo cantervillské (1969)

Oscar Wilde. Crazy – muzikál na námět stejnojmenné novely. Dramatizace Jiří Roll a Jaroslav Pour. Hraje orchestr Karla Vlacha. Dramaturg Dalibor Chalupa. Režie Jiří Roll.

Osoby a obsazení: sir Simon a lord Canterville (Stanislav Neumann), slečna Umneyová (Dana Medřická), vyslanec Otis (Bohumil Záhorský), paní Otisová (Vlasta Fabianová), Virginie (Jana Drbohlavová), Washington (Jaroslav Kepka), vévoda Cecil (Josef Zíma), sekretářka (Drahomíra Fialková), společnost u Otisů (Vlastimil Hašek, Karel Fořt, Jaroslava Drmlová, Miloš Zavřel a Artur Šviha).

Natočeno 1969. Premiéra 8. 2. 1970 (88 min.). Repríza 28. 11. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h).

Vydala Radiotéka v roce 2014 (MP3).

Pozn.: Duch sira Simona po staletí straší na zámku Canterville. Jeho nový majitel, vyslanec Spojených států amerických, jakožto osvícený muž na strašidla nevěří

Základem pro rozhlasovou nahrávku z roku 1969 se stala mimořádně úspěšná divadelní inscenace, kterou nastudoval hlavně jako zájezdové představení především s herci Národního divadla a Městských divadel pražských režisér Jiří Roll.

Pozn. 2: Rozhlasovému muzikálu byl věnován díl cyklu Rozhlasový rok (díl z 8. 2. 2013).

Lit.: Hazdrová-Kopecká, Eva: Muzikál Strašidlo Canterwillské – 1970. In web ČRo 3 Vltava, únor 2013 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Víte, že Strašidlo cantervillské bylo prvním publikovaným dílem mladého Oskara Wildea? Novela vycházela na pokračování v časopisu The Court and Society Review v roce 1887, to bylo Wildeovi 33 let.

Fantastický příběh se postupně dočkal dlouhé řady zpracování, divadelních, filmových a také rozhlasových, samozřejmě. U nás, v Československém rozhlasu, dostalo Strašidlo cantervillské podobu crazy-muzikálu, který se poprvé vysílal 8. února 1970.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Hudební doprovod v této nahrávce má výtečný zvuk, stejně jako spousta jiných nahrávek s orchestrem Karla Vlacha. Smekám klobouk. Škoda jen, že na internetu je zatím dostupná zřejmě pouze v MP3 formátu se značnou kompresí…

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)