Bazén /bez vody/ (2010)

Mark Ravenhill.  V nemocničním pokoji těžce zraněné slavné ženy započne výtvarná skupina, které byla členkou, znovu tvořit, neboť „téma“ díla leží v dokonale autentickém stavu přímo před nimi.  Překlad Dana Hábová.  Hudba Ondřej Brousek. Zvukový mistr Lukáš Dolejší. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Hana Mikolášková.

Osoby a obsazení: Hvězda (Eva Vrbková), Feťačka (Eva Novotná), Kamarádka (Tereza Richtrová), Gay (Martin Siničák), Přítel (Petr Jeništa).

Nastudoval ČRo Brno v roce 2010 (55 min). Premiéra 5. 10. 2010 (ČRo 3 Vltava,  21:30 hod.). Repríza 1. 7. 2014 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.); 25. 6. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Současná hra.

Lit.: Hložková, Hana: Bazén /bez vody/. Propagační materiál ČRo. – Cit.: Drama Bazén (bez vody) začíná pozváním několika přátel do luxusního domu bývalé souputnice, nyní oceňované umělkyně. Původně nostalgické setkání po letech je hned v zárodku narušeno nečekanou nehodou hostitelky, která se na několik týdnů octne v kómatu. V nemocničním pokoji zraněné slavné ženy započne bývalá výtvarná skupina Skupina znovu tvořit, neboť „téma“ díla leží v dokonale autentickém stavu přímo před nimi. Ravenhillův sarkastický způsob pohledu na svět umělců a jejich postojů, odkrývá v Bazénu (bez vody) nejen témata morálky a umění, člověka ve vztahu k vlastnímu talentu a skryté touze po úspěchu a ocenění, ale také hodnoty přátelství.

Mark Ravenhill (1966) se etabloval mezi světovou dramatickou špičku v roce 1996 šokujícím dramatem Shopping and Fucking (Nakupování a šoustání). Mezi desítkami her vznikly další kontroverzní tituly, z nichž byly na českých jevištích uvedeny Faust Is Dead (Faust je mrtvý), Some Explicit Polaroids (Polaroidy), Product (Produkt), Sleeping Around (název nebyl přeložen, pozn.), Mother Clap’s Molly House (Domeček pro buzničky) a Pool (No Water) (Bazén (bez vody)). Ravenhill patří k předním představitelům tzv. „in-yer-face“ dramatiky, která dominovala divadelní scéně zejména v devadesátých letech 20. století a záměrně provokovala konzervativní britskou společnost výpovědí o jejím stavu prostřednictvím extrémně znázorňované brutality a vulgarity. Přestože byl Ravenhill diagnostikován jako HIV pozitivní, v dramatické tvorbě pokračuje nadále (v poslední době napsal např. The Experiment) a svůj zájem rozšířil také o žurnalistiku – publikuje v deníku The Guardian.

Divadelní hra Bazén (bez vody) vznikla v roce 2006. Autorova inspirace vyšla z obrázků fotografky Nan Goldinové, která – stejně jako ústřední postava Ravenhillovy hry -  skočila nešťastnou náhodou do vypuštěného bazénu,  a poté vlastní zranění fotografovala a ze snímků uspořádala výstavu. Text hry je koncipován jakožto souvislý, postavami ani výstupy, nekonkretizovaný monolog, který autor přenechává inscenátorům k volnému zpracování. Při londýnské premiéře ve Frantic Assembly, stejně tak jako při premiéře české v pražském Divadle Letí (v lednu 2009), figurovaly čtyři postavy. Rozhlasová úprava brněnské inscenace, rozvíjí výraznou audiální stránku Ravenhillova textu do konkrétní zvukové a dramaturgicko-režijní koncepce, v níž je drama definováno pěti typizovanými charaktery.

Pozn.: Původní termín premiéry byl 28. 9. 2010, posléze změněn na 21. 9. 2010, ani ten nebyl dodržen.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)