Noc na Karlštejně (1956)

Jaroslav Vrchlický. Veselohra. Rozhlasová úprava Věra Vaňková. Hudba Vilém Prokop Mlejnek, orchestr řídí autor. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Karel IV., císař římský a král český (Otomar Korbelář), Alžběta, jeho manželka (Jiřina Petrovická), Štěpán, vévoda bavorský (Jan Pivec), Petr, král cyperský a jerusalemský (Václav Voska), Arnošt z Pardubic, arcibiskup pražský (Karel Pavlík), Ješek z Wartenberka, purkrabí na Karlštejně (Jaroslav Průcha), Alena, jeho neteř (Alena Kreuzmannová), Pešek Hlavně, číšník neboli šenk císařův (Vladimír Brabec), hlásník na Karlštejně (Bedřich Bobek), strážní (Artur Šviha, Valdemar Brochard, Eduard Kašpar).

Natočeno 1956. Premiéra 25. 12. 1956 (120 min.).

Repríza 15. 10. 2011 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 15. 5. 2016 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) k 700. výročí narození Karla IV.

Vydala Radiotéka v roce 2014 (MP3).

Lit.: anonym: Jaroslav Vrchlický: Noc na Karlštejně. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2011 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rozhlasová adaptace slavné veselohry Jaroslava Vrchlického, ve které zápletka točí kolem nelítostného výnosu císaře Karla IV. zapovídajícího všem ženám vstup na hrad Karlštejn. Inscenaci natočil již v roce 1956 režisér Jiří Horčička a do hlavních rolí obsadil Otomara Korbeláře, Jiřinu Petrovickou, Václava Vosku či Jana Pivce.

Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Prof. Emil Bohuslav Frída, Dr.h.c. (17. února 1853 Louny – 9. září 1912 Domažlice) byl český spisovatel, básník, dramatik a překladatel. Pseudonym pro něj vymyslel jeho přítel, známý lékař Josef Thomayer, když spolu ještě jako studenti navštívili na jaře rozkvetlé údolí říčky Vrchlice u Kutné Hory a on byl unesen nádhernou jarní scenérií.

Studoval nejprve bohoslovectví a následně dějepis, filozofii a francouzskou literaturu, kterou později také překládal. Na studiích se seznámil s Zikmundem Winterem, Josefem Václavem Sládkem a Aloisem Jiráskem a spolu založili skupinu lumírovců (Jirásek záhy přešel k ruchovcům). Od roku 1875 působil jako tajemník a vychovatel synů hraběcí rodiny Montecuccoli-Laderchi v Meranu v Itálii.Po svém návratu působil jako učitel a roku 1877 byl jmenován tajemníkem na české technice, později se stal profesorem moderních věd a získal čestný doktorát.

V roce 1901 ho, spolu s Antonínem Dvořákem, císař jmenoval členem Panské sněmovny říšské rady ve Vídni, zde vystupoval a obhajoval požadavek všeobecného hlasovacího práva. Jako člověk byl nesmírně činný, mj. byl členem Královské akademie v Padově, člen tovaryšstva polského v Paříži a samozřejmě čestným občanem mnoha českých měst. Na univerzitě přednášel literaturu, byl jedním z prvních členů České akademie věd. Byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Jeho dílo obsahuje přes 200 svazků, mj. přes 80 básnických sbírek a 50 divadelních her.

Noc na Karlštejně napsal Vrchlický v roce 1884 a jako výchozí motiv mu posloužil známý nelítostný (byť historicky nepodložený) výnos císaře Karla IV. zapovídající všem ženám bez výjimky vstup na hrad Karlštejn. Ten se však v jediné noci pokusí obejít hned dvě ženy – sama královna Eliška Pomořanská a neteř purkrabího Alena. Rozhlasovou inscenaci podle Vrchlického veselohry natočil již v roce 1956 režisér Jiří Horčička a do hlavních rolí obsadil Otomara Korbeláře, Jiřinu Petrovickou, Václava Vosku či Jana Pivce.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)