Princezna Pampeliška (1966)

Jaroslav Kvapil. Lyrická pohádka o útěku, lásce a oběti. Rozhlasová úprava Miloslav Jareš. Hudba Zdeněk Horymír Procházka. Dramaturg Jaromír Ptáček. Režie Miloslav Jareš.

Osoby a obsazení: vypravěčka (Julie Charvátová), chudý král (Soběslav Sejk), princezna Pampeliška (Viola Zinková), její chůva (Jaroslava Drmlová), královský obřadník (Artuš Kalous), královský kuchař (František Holar), mocný princ z Hispánie (František Krahulík), jeho vojevůdce (Jiří Hurta), vojín v jeho táboře (Rudolf Široký), Honza (Bořivoj Navrátil), jeho máma (Marie Glázrová), pastevci (Vladimír Salač, Karel Fořt a Jan Plavka), sousedova dcera (Eva Klepáčová), primátor města Kocourkova (František Hanus), starší toho města (Zdeněk Hodr), syn primátorův (Petr Haničinec), jeho přítel (Karel Houska), městská stráž (Vladimír Čech) a tulák (Rudolf Pellar).

Natočeno v roce 1966. Repríza 4. 1. 2009 (ČRo 2 Praha, 20:05 h); 5. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.; 94 min., mono); 24. 12. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.).

Lit.: anonym: Rozhlasová hra:Jaroslav Kvapil: Princezna Pampeliška – 4.1. In web ČRo 2 Praha, leden 2009 (anotace). – Cit.: Herečka Viola Zinková ztvárnila v rozhlase bezpočet dramatických rolí. Některé z nich vám v lednu připomene Český rozhlas 2 – Praha. Začínáme tuto neděli ve 20:05 hodin pohádkou Princezna Pampeliška. V této romantizující hře si Viola Zinková zahrála titulní roli princezny, která se obětuje kvůli lásce k venkovskému chasníkovi Honzovi.

Lit.: anonym: Jaroslav Kvapil: Princezna Pampeliška. In web ČRo 3 Vltava, prosinec 2015 (anotace). – Cit.: Lyrický příběh na pohádkovém půdorysu z pera předního českého dramatika Jaroslava Kvapila. Vypráví osudy princezny, která uteče z domu před nechtěným sňatkem, na útěku se potkává prostým chasníkem Honzou a vydávají se do světa spolu. V tomto příběhu je však láska bohužel nezachrání před smutným princezniným osudem. Neboť na podzim pampelišky mění svůj šat v bílé chmýří, které vítr rozfouká…  

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)