Konfrontace (1968)

Karel Pecka. Osobní drama politického vězně, který jako oběť komunistického teroru usiluje o vlastní morální integritu. Hudba Jaroslav Hübner. Režie Josef Korbel.

Osoby a obsazení: hlas (Miroslav Zounar), Filip Kovář (Ladislav Mrkvička), Bedřich Doležal (I. Holub), Přemysl Koša (M. Suchý), Josef Černý (S. Jareš), Vavruška (J. Srba), předseda senátu (V. Procházka).

Nastudoval Hradec Králové v roce 1968. Premiéra 10. 4. 1968 (Praha, 22:45 h.). Plánované vysílání 21. 8. 1968 (Praha, 22:45 – 23:50 h.). Smazáno.

Pozn.: Hra vycházela z jedné z Peckových povídek. Za normalizace byla smazána. Její remake byl natočen v září 1996. Premiéra 25. 2. 1997. Chystal jsem se s panem Peckou na další hru, bohužel zůstalo pouze u předání námětu, krátce po naší schůzce Karel Pecka zemřel. Bohužel odcházel s velkou hořkostí – těžko se smiřoval s laxním přístupem politiků a společnosti ke komunistickým zločinům. Velký díl viny za to přičítal Václavu Havlovi. (svědectví dramaturga Hynka Pekárka)

Lit.: Ochová, Sheila:Ochová, Sheila - Rozhlas. Konfrontace. In Rudé právo 18. 4. 1968 (recenze). Rozhlas. Konfrontace. In Rudé právo 18. 4. 1968 (recenze).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Hra vycházela z jedné z Peckových povídek. Za normalizace byla smazána. Její remake byl natočen v září 1996. Premiéra 25.2.1997. Chystal jsem se s panem Peckou na další hru, bohužel zůstalo pouze u předání námětu, krátce po naší schůzce Karel Pecka zemřel. Bohužel odcházel s velkou hořkostí – těžko se smiřoval s laxním přístupem politiků a společnosti ke komunistickým zločinům. Velký díl viny za to přičítal Václavu Havlovi.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)