Dvojaký zákon (Dvojí zákon, 1996)

Karol Sidon. Překlad Margita Dobrovičová. Dramaturg Štefan Šmihla. Hudební spolupráce Lýgia Vojtková. Hudební dramaturg Vladimír Šmidke. Mistr zvuku Peter  Daniška. Záznam a střih Milan Greguš. Režie Viliam Sýkora.

Osoby a obsazení: Jidáš (Matej Landl), Kaifáš (Milan Lasica), Ježíš (Jozef Vajda), Ježíšova sestra (Helena Geregová), voják (Miroslav Trnavský), žena (Soňa Ulická), hlas (Jozef Šimonovič).

Nastudovala Banská Bystrica 30. 5. 1996 (77 min.). Premiéra 31. 5. 1996 (Devín, 22:00 h.).

Pozn.: Pôvodná rozhlasová hra Karola Sidona – Dvojaký zákon vyhrala súťaž o najlepšiu rozhlasovú hru v roku 1968 (ČR). Hra bola realizová s prispením  štátneho fondu kultúry Pro Slovakia.

Lit.: anonym: Dvojaký zákon. In Televízia a rozhlas 22/1996, str.15 (anotace). – Cit.: Biblické príbehy z knihy kníh, ktoré vznikali ako obraz spoločenského, kultúrneho a náboženského vývoja starovekej Palestíny, sú nevyčerpateľným zdrojom nielen pre kresťanov, ale aj pre výtvarné umenie, filozofiu a literatúru vôbec, dramatické umenie nevynímajúc. Udalosti, ktoré sú súčasťou Nového zákona inšpirovali aj českého autora Karola Sidona.
Vydal svedectvo o dobe, ktorá predchádzala ukrižovaniu Ježiša Nazaretského. Prostredníctvom Judáša Iškariotského, ústrednej postavy hry, autor obzvláštňuje jeho vnútorný konflikt so sebou samým, vedúci k zrade Majstra, ale i medziľudské vzťahy medzi Ježišom, Judášom a veľkňazom Kaifášom.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)