Honba za meteorom (Honba za meteorem, 1961)

Jules Verne.  Rozhlasová dramatizace Jiří Kafka. Z češtiny přeložila Edita Čekovská. Dramaturg Emil Fillo. Technická spolupráce Ada Rehorová, Alexander Haveta. Režie Anton Glézl.

Účinkují Daniel Michaeli, Jozef Skovay, Ivan Krivosudský, Erika Bauerová, Viliam Polónyi, Ján Jamnický, Božena Muchová, Karol Strážnický, Jozef Cút, Mária Hájková a další.

Natočeno 1961 (71 min.). Repríza 24. 8. 2020 (SRo Rádio Litera, 20:30 h.).

Pozn.: Román vypráví fantastický příběh o meteoru, objeveným dvěma přáteli, amatérskými hvězdáři Deanem Forsythem a Sydneym Hudelsonem – proto dostal název Forsyth-Hudelsonův meteor. Meteor kroužil několik týdnů kolem Země, když Pařížská hvězdárna oznámila, že podle výpočtů jejích odborníků má meteor v průměru pětapadesát metrů, váží milion osm set šedesát sedm tisíc tun a je celý ze zlata, takže jeho cena je pět tisíc sedm set osmdesát osm miliard franků. Senzační zjištění závratné ceny zlatého balvanu rozpoutá nepřátelství nejen mezi jeho objeviteli, ale naruší i vztahy mezi státy a národy. Jen jeho zničení pádem do moře vrátilo do rozjitřených vztahů smír. Podle Michelovy verze však meteor zničil vědec Zefyrin Xirdal. Nejprve jej sým přitahovacím přístrojem, který vynalezl, přiměl k dopadu na severozápadní cíp ostrova Upernaviku nedaleko grónských břehů. Když se k ostrovu začala stahovat válečná plavidla šestnácti států, zasáhl Xirdal svým dalším vynálezem, odpuzovacím přístrojem, který vytvořil přestavěním přístroje přitahovacího, a smetl meteor do moře, kde vybuchl na tisíce úlomků a nezbylo z něho nic. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Česká verze: Honba za meteorem. Dramatizace: Jiří Kafka. Režie: Václav Špidla. Premiéra: 19.3.1960 13:45-15:05 stanice Praha I

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)