Velká kočičí pohádka (1981)

Karel Čapek. Rozhlasová dramatizace pohádky z knihy Devatero pohádek. Dramatizace Helena Vernerová (= František Pavlíček). Hudbu složil a řídí Miroslav Kořínek. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: král (Vlastimil Brodský), princezna Bětka (Helena Brabcová), královna matka (Nelly Gaierová), babička (Libuše Havelková), Vašek (Petr Svoboda), Josef Všudybyl (Jiří Klem), Pepi Všetečka (Jan Schánilec), Jožka Vševěd (Josef Vinklář), Sidney Hall (Svatopluk Beneš). Dále účinkuje Miroslav Kořínek.

Natočeno v roce 1981 (45 min.). Repríza 27. 3. 1989 (Praha, 13:00 – 13:47 h.); 24. 12. 2012 (ČRo 2 Praha, 8:03 h.); 5. 1. 2020 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Pozn.: V roce 1983 vznikla stejnojmenná televizní verze pohádky (režie Libuše Koutná).

Lit.: Ledvinková, Václava: Velká kočičí pohádka – 24. prosince. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2012 (anotace). – Cit.: Velké detektivní pátrání po černé kočce Jůře se strhne v jednom nevelkém království. Místní čmuchalové Všetečka, Všudybyl i Vševěd jsou neúspěšní, a tak na scénu přichází slavný a světoznámý detektiv Sydney Hall. Ten křižuje kraje známé i neznámé, jen aby dopadl údajného pachatele a zároveň podlého a všehoschopného kouzelníka. Za svou službu žádá jediné: mísu hrušek. Té se mu dostane, třebaže kočku se mu najít nepodaří. Ta si zatím hoví ve své rodné chalupě nedaleko královského zámku, protože o kočkách je známo, že na rozdíl od psů, kteří se drží člověka, zůstávají věrny stavení. Ovšem Jůra by už dávno měla patřit na zámek, neboť tam byla výhodně prodána. Jak tedy vyřešit zápletku, v níž jde nejen o návrat kočky, ale také o spokojenost královské dcery, která se Jůry za žádnou cenu nemíní vzdát?

Lit.: Ledvinková, Václava: Sváteční pohádka 28.9., sobotní hra 29. 9. a nedělní pohádka 30. 9. 2012. In web ČRo Rádio Junior, září 2012 (anotace). – Cit.: V sobotu ve 13:00 pravidelně vysíláme napínavé rozhlasové hry se spoustou známých herců a v neděli, taky ve 13:00, si můžeš poslechnout nejrůznější pohádková vyprávění na stanici Český rozhlas 2 – Praha. Zde se dozvíš aktuální víkendový program. (…)

30. 9. – podle výběru posluchačů:
Velká kočičí pohádka
Velké detektivní pátrání po černé kočce Jůře se strhne v jednom nevelkém království. Místní čmuchalové Všetečka, Všudybyl i Vševěd jsou neúspěšní, a tak na scénu přichází slavný a světoznámý detektiv Sydney Hall. Ten křižuje kraje známé i neznámé, jen aby dopadl údajného pachatele a zároveň podlého a všehoschopného kouzelníka. Za svou službu žádá jediné – mísu hrušek. Té se mu dostane, třebaže kočku se mu najít nepodaří. Ta si zatím hoví ve své rodné chalupě nedaleko královského zámku, protože o kočkách je známo, že na rozdíl od psů, kteří se drží člověka, zůstávají věrny stavení. Ovšem Jůra by už dávno měla patřit na zámek, neboť tam byla výhodně prodána. Jak tedy vyřešit zápletku, v níž jde nejen o návrat kočky, ale také o spokojenost královské dcery, která se Jůry za žádnou cenu nemíní vzdát?
V rozhlasovém zpracování Velké kočičí pohádky Karla Čapka z roku 1981 účinkují Vlastimil Brodský, Helena Brabcová, Libuše Havelková Petr Svoboda a další.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dobrý den mě samotnou ponaučila pohádka která má vlastnosti dětí když jsem byla měnší tak mě ponaučila ta pohádka to co nemám dělat a jak mám jít lidem vstříc a ta pohádka je zábavná společenská a také trochu o životě je to Spejbl a hurvínek mě je ted 18 let ale za měsíc mi je devatenáct a mám roční miminko .Ale hlavně jsem ráda že ta pohádka je otom co nemáme dělat jak se máme chovat špatné vlastnosti nahrazuje Hurvínek a dobré Mánička ,opravdu je to pohádka která pobaví a je trochu ze života dědi jí vlastně nemohou ani postrádat i když nějaké děti mají rády jen modu,Ale měli by žít v pohádkách to znamená dívat se na tu pohádku pro žívat ji a vzít si ponaučení je to pohádka také pro ty dospělé i pro ně je tam ponaučení!Děkuji že jste mě vyslechli Krátká,!

Osoby a obsazení:
Král (Vlastimil Brodský)
Princezna Bětka (Helena Brabcová)
Královna matka (Nelly Gaierová)
Babička (Libuše Havelková)
Vašek (Petr Svoboda)
Josef Všudybyl (Jiří Klem)
Pepi Všetečka (Jan Schánilec)
Jožka Vševěd (Josef Vinklář)
Sidney Hall (Svatopluk Beneš)

babička (Helena Brabcová)- chybný údaj

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)