Byl to démon (2010)

Henry Kuttner. Dramatizace povídky ze sbírky Tichá hrůza.  Hudba Marko Ivanovic. Použitá hudba Julius Fučík (Vjezd gladiátorů). Aranžmá Karel Pšeničný, hraje Posádková hudba Praha. Natáčecí technik Radek Veselý. Zvuková spolupráce Jana Fišerová, Ladislav Železný. Produkční Jana Knappová. Dramatizace a režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: Bobbie (Ivan Trojan), Jana (Dana Černá), Emily (Veronika Žilková), Beatrice (Klára Sedláčková-Oltová), Bobbie – dítě (Jiří Köhler), Jana – dítě (Magdalena Podrazilová), Emily – dítě (Samanta Rožánková), Beatrice – dítě (Johana Sládková), babička (Viola Zinková), strýc Ludvík (Jiří Lábus), strýc Bert (Kamil Halbich), teta Bessie (Simona Postlerová), policista (Jiří Knot), muž (Jan Kostroun), muž (Petr Šplíchal), žena (Tereza Klomínková).

Natočeno 31. 5. – 30. 7. 2010 (R 31, 14:00 – 18:00 h.). Premiéra 30. 10. 2010 (ČRo 2 Praha, 13:03 h.; 48 min.). Veřejná předpremiéra 29. 9. 2010 v 10:00 v Producentském centru ČRo Praha. Repríza 22. 11. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Pozn.: V rodině Jany Larkinové se v červenci roku 1920 objeví nový strýček. Nikdo z dospělých na něm nevidí nic špatného, ale děti vědí své… – V programu ČRo uvedeno pod názvem Byl to démon!

Lit.: anonym: Henry Kuttner: Byl to démon. In web ČRo 2 Praha, listopad 2014 (článek). – Cit.: Návrat dospělých do dětství. Prázdniny s nečekaným koncem. To všechno nabízí příběh na pomezí hororu, ve kterém uslyšíte Ivana Trojana, Jiřího Lábuse, Veroniku Žilkovou a další známé herce.

Čtyři dospělí se s obavou vrací do dnů dětství. Chtějí pochopit strašidelný zážitek tehdejších prázdnin. Atmosféra prosluněných dnů, smíchu a ptačího štěbetání se střídá ve vteřině se stísněnou náladou tajemných zvuků a kroků.  

Dům, kde čtyři děti tráví léto, skrývá obávanou bytost. Je potřeba najít způsob, jak ji udržet v nečinnosti. Jde o strýčka dětí, nebo o nebezpečného tvora? Má dospělost vliv na objasnění dětských fantazií? 

Tvorba Henryho Kuttnera byla výjimečná, rozsáhlá a originální. Mezi lety 1940–58 převážně tvořil se svou ženou C. L. Mooreovou a významně ovlivnil žánr science fiction a zapůsobil na takové autory, jako byli Ray Bradbury či Philip K. Dick. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Skvělá hra, výborná herecká sestava a úchvatná atmosféra, musím si sehnat předlohu (o=´

Ahoj Lachtane, předlohu najdeš ve výběru hororových povídek
Tichá hrůza. Zdraví DimitrijD

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)