Hrdina zapadákova (1961, 2021)

Mluvené slovo John Millington Synge: Hrdina zapadákovaJohn Millington Synge. Překlad a úprava Vladislav Čejchan. Hudba Marek Kopelent, orchestr řídí Miloš Zelenka. Asistentka režie Eliška Ciklová. Inspicie Bohumil Semerák. Technická spolupráce Vladimír Kalnický a Jiřina Nováková. Dramaturg Vladimír Horáček. Režie Josef Henke.

Osoby a obsazení: Krista Mahon (Vladimír Hrubý), starý Mahon, jeho otec, starousedlík (Josef Beyvl), Michael James Flaherty, hostinský (Josef Hlinomaz), Margaret Flahertyová, zvaná Peggan Miko, jeho dcera (Věra Kubánková), Shawn Koogh, její bratranec (Jiří Pick), vdova Quinová (Libuše Havelková), Philly Cullen, drobný farmář Josef Vladimír Švec), Jimmy Farrel, drobný farmář (František Hanus), Sára Tenseyová (Luba Skořepová), Zuzana Brendyová (Anuše Pejskarová), Honorie Blakeová (Marta Kučírková), veřejný vyvolavač (Jiří Kadlec).

Natočeno 1961. Premiéra 26. 3. 1961 (Praha – RPD, 20:00 – 21:28 h.; 84 min.). Repríza 1. 9. 1962 (Praha, 9:05 h.). Obnovená premiéra 18. 4. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky k 150. výročí narození J. M. Syngeho.

Vydala Radiotéka, červen 2021 (MP3, CR.ES.2021.246).

Pozn.: Zavedený český název Syngeova dramatu je Hrdina západu (The Playboy of the Western World).

Lit.: Bidlo, Zdeněk: Březen – Hry v rozhlase. In Kultura 13/1961, s. 4 (recenze). – Cit.: Josef Henke si vynalézavě vyhrál s komediálností příběhu z irské vesnice, s různými rázovitými postavami a lidičkami, mezi něž vpadne domnělý otcovrah. „Objevil“ např. herecké možnosti vtipného Vl. Hrubého, známého zatím jen z armádního vysílání. Režijní práci opravdu ocení, kdo měli možnost vidět text, který překladatel V. Čejchan neskromně nazval „rozhlasovou úpravou“ a ve kterém bylo situačních a pohybových poznámek až neuvěřitelně. Henke vytvořil bujnou i poetickou komedii, která zaujímá výjimečné místo v dramaturgii, tak přísné na okruh problémů a názorů.

Lit.: Čejchan, Vladislav: John Millington Synge: Hrdina zapadákova. Divoká irská komedie o outsiderovi, kterého houpačka osudu vynese k jeho pěti minutám slávy. In web ČRo 3 Vltava, 18. duben 2021 (článek). – Cit.: (…) Před 150 lety, 16. dubna 1871, se narodil irský dramatik, básník a spisovatel John Millington Synge. Toto výročí na Vltavě připomínáme archivním zpracováním jeho nejznámější komedie Hrdina zapadákova (později častěji uváděné jako Hrdina západu). Příběh outsidera Christyho Mahona, který prchá před zákonem, přesto se ale proti své vůli stane hrdinou a miláčkem žen (…).

Drsná poetika díla otištěná v jazyce, charakterech i situacích neztrácí s lety svůj svérázný humor ani nevšední půvab. (…)

Hra díky nepříliš uctivému pojednání svérázných venkovanů vyvolala u vlastenecky naladěného publika vlnu odporu a na své premiéře v dublinském Abbey Theatre způsobila největší skandál v dějinách irského divadla.

John Millington Synge se řadí mezi velké irské autory 20. století, a ač ne tolik znám jako James Joyce či Samuel Beckett, je téhož rodu. Sarkastický humor a záliba v extrémních situacích zároveň poukazují na spřízněnost se současnou hvězdou irské a světové dramatiky Martinem McDonaghem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)