Pryč! (2006)

Miroslav Bambušek. Původní rozhlasová hra o vině, svědomí a ztrátách paměti napsaná pro Radio Praha. Úprava Vilém Faltýnek. Mistr zvuku Radek Veselý. Záznam a střih Jana Fišerová. Zvuková spolupráce Josef Plechatý. Produkce Dana Reichová. Režie Julek Neumann.

Osoby a obsazení: Josef (Kryštof Hádek), Anna (Zuzana Kainarová), Rudolf Otte (Jiří Hanák), hlas (Rostislav Čtvrtlík).

Nastudoval ČRo 7 – Radio Praha. Natočeno v červnu a červenci 2006 ve studiu F v Praze Karlíně (23 min.). Premiéra 28. 9. 2006. Na Vltavě vysíláno 27. 8. 2007, včetně Besedy k rozhlasové hře Pryč. Moderovala Kateřina Rathouská (35min.). Veřejný poslech 12. 9. 2007 v 15 hod. (budova Českého rozhlasu, Římská 12, 5. patro – Producentské centrum, místnost číslo 504).

Hra je ke stažení na stránkách Českého rozhlasu.

Natočena i německá verze.

Pozn.: Na výzvu stanice Radio Praha napsal mladý úspěšný dramatik rozhlasovou variaci na téma, které ho zajímá už několik let: poválečný odsun českých Němců z našeho území spojený s masakry civilního obyvatelstva. Zaujal ho zejména jeden konkrétní případ – Postoloprty. Jemu se Bambušek věnoval již v divadelní hře „Porta apostolorum“ (2004), za niž dostal druhé místo v soutěži Alfréda Radoka. Pod názvem „Předběžná zpráva – Postoloprty 1945“ také inscenoval v Lounech scénický dokument na toto téma. – Autor se „nechal inspirovat příběhem Josefa a Anny ze Sudet, kteří si zažili své nejen během druhé světové války, ale hlavně po ní. Anna, která je německého původu, se po válce ocitá ve složité situaci, kdy se české obyvatelstvo Němcům mstí za všechna utrpení. Oba hrdinové nakonec přicházejí o život. Představa je o to děsivější, že rozhlasové drama vychází ze skutečnosti. Do hry dále vstupuje Rudolf Otte, který s odstupem půl století vysvětluje, co se událo, a který se chce vyrovnat se starými vzpomínkami.“

Lit.: Andrýsová, Lenka: I když chceš pryč, vině neutečeš. In: Týdeník Rozhlas, č. 29/2006 (17. 7. – 23. 7. 2006), s. 15.

Řeháková, Kateřina: Hra o vině, svědomí a ztrátě paměti. In: Týdeník Rozhlas, č. 46/2006 (13.11. – 19. 11. 2006), s. 16.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)