Fotograf (2010)

David Eldridge. Překlad Pavla Horáková. Zvuk Radek Veselý. Sound design Ladislav Železný. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Aleš Vrzák.

Osoby a obsazení: Neil (Ivan Trojan), Janine (Dana Černá), Freddie (Filip Svoboda), Hussein (Radek Holub), mladá paní (Eva Kodešová), trafikant (Miroslav Táborský), zákazník (Kamil Halbich), muž se psem (Zdeněk Hess), kluci (Valentin Ivanov, Oliver Procházka a Jiří Maršál), ředitelka (Jitka Sedláčková), kuřák (Hynek Čermák), Brejloun (Martin Myšička), těhotná žena (Tereza Rumlová), cestující (Jan Novotný), George (Rostislav Novák), novinářka (Marika Procházková), prodavač (Ladislav Županič), Feliks (Martin Matejka), drsňačky (Šárka Vaculíková a Anna Fišerová), lékař (Dalimil Klapka), prostitutka (Veronika Gajerová), žena (Denisa Nová) a chlápek (Václav Neužil).

Natáčeno od 1. 11. 2010. Premiéra 23. 12. 2010 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.). Repríza 29. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

O hře hovořil v pořadu Mozaika režisér Aleš Vrzák (23. 12. 2010).

Pozn.: 1. cena na festivalu Prix Bohemia Radio 2011 – Královská disciplína.

Původní nastudování BBC

Lit.: Pekárek, Hynek: Fotograf. In web ČRo, prosinec 2010 (anotace). – Cit.: Cítili jste se někdy provinile, když jste se stali svědky vandalismu nebo pouličního násilí a báli jste se zakročit? To Londýňan Neil, smutný hrdina britské komedie Davida Eldridge „Fotograf“ se nikdy nebojí.

Se svým chováním a způsoby by se mohl klidně přidat ke slušným hochům z klubu Rychlých šípů. Spatří-li na ulici ženu s těžkým kufrem, přispěchá jí na pomoc. Při jízdě metrem zas neváhá kárat nevšímavé spolucestující, že nechají stát těhotnou ženu, a vymůže pro ni místo k sezení. Neil je i vzorným obyvatelem svojí čtvrti a jeho zraku neuniknou vandalové a pobudové svévolně znečišťující ulice. Neil se zdá být typem příkladného a angažovaného občana, který by za jistých okolností mohl být i vzorem, kdyby se právě na jeho osobu tolik nehodilo rčení, že „cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly“.

Všechny ty dobré skutky, které koná pro dobro svých bližních, jsou ve skutečnosti motivovány frustracemi z nezdarů v osobním i společenském životě. Kvůli své přehnané horlivosti neplatí Neil v očích druhých za správného chlapíka, ale spíše za vlezlého a obsedantního slídila. Jeho život nabere nečekaný obrat ve chvíli, kdy pojme úmysl dokumentovat nešvary kolem fotoaparátem ve svém mobilu. Vyfotí a zároveň zažene tlupu násilníků přepadnuvších v parku staršího muže a stane se na chvíli opravdovým hrdinou. O jeho odvážný čin projeví zájem lokální tisk. Za chvilkovou slávu, jež nepřekročí hranice jedné čtvrti, však bude muset zaplatit – svým zdravím i rozpadem vztahů s nejbližšími lidmi…

Tak rozvíjí příběh své rozhlasové hry Fotograf David Eldridge patřící ke střední generaci britských dramatiků. Jeho divadelní hry uvádějí nejlepší britská divadla, počínaje The Royal Court Theatre a konče londýnským National Theatre. Zatím největší úspěch – prestižní cenu Olivier – mu přinesla v roce 2005 hra Market Boy, k níž ho inspirovaly vlastní zážitky z dětství, kdy jako chlapec prodával u stánku na tržišti v rodném Romfordu.

Pro BBC napsal Eldridge několik adaptací a her. Ve Fotografovi se ve zdánlivě lehkém komediálním příběhu dotkl vážného tématu krize multikulturního soužití ve velkých evropských městech provázeného vzrůstem násilí a vandalismu. Ostatně před premiérou hry na BBC 3 se na britské posluchače v krátkém úvodu obrátil s řadou řečnických otázek končících dotazem: „Byli jste už někdy znepokojeni množstvím jazyků, které jste zaslechli na ulicích Londýna?“

Kromě toho, že napsal svěží komedii, Eldridge se svou hrou trefil do pocitů dnešních Evropanů, čemuž nasvědčuje i cena festivalu Prix Europa 2008. V listopadu tohoto roku doputoval Fotograf konečně do karlínského studia, kde ho natočil režisér Aleš Vrzák s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

Lit.: Pekárek, Hynek: Fotograf. In Čtvrtletník Klubu Vltava 4/2010, s. 29 (článek). – Cit.: Se svým chováním a způsoby by se Londýňan Neil Plank mohl klidně přidat ke slušným hochům z klubu Rychlých šípů. Spatří-li na ulici ženu s těžkým kufrem, přispěchá jí na pomoc. Při jízdě metrem zas neváhá kárat nevšímavé spolucestující, že nechají stát těhotnou ženu, a vymůže pro ni místo k sezení. Neil je  i vzorným obyvatelem svojí čtvrti a jeho zraku neuniknou vandalové a pobudové svévolně znečišťující ulice. Neil se zdá být typem příkladného a angažovaného občana, který by za jistých okolností mohl být i vzorem, kdyby se právě na jeho  osobu tolik nehodilo rčení, že „cesta do pekel bývá dlážděna  dobrými úmysly“.

Všechny ty dobré skutky, které koná pro dobro svých bližních, jsou ve skutečnosti  motivovány frustracemi z nezdarů v osobním i společenském životě.  Kvůli své přehnané horlivosti neplatí Neil v očích druhých za správného chlapíka, ale spíše za vlezlého a obsedantního slídila. Jeho život nabere nečekaný obrat ve chvíli, kdy pojme úmysl  dokumentovat nešvary kolem fotoaparátem ve svém mobilu. Vyfotí a zároveň zažene tlupu násilníků přepadnuvších v parku staršího muže a stane se na chvíli opravdovým hrdinou. O jeho odvážný čin projeví zájem lokální tisk. Za chvilkovou slávu, jež nepřekročí hranice jedné čtvrti, však bude muset zaplatit – svým zdravím i rozpadem vztahů s nejbližšími lidmi…

Tak rozvíjí příběh své rozhlasové hry Fotograf David Eldridge, jenž patří ke střední generaci britských dramatiků. Jeho divadelní hry uvádějí nejlepší britská divadla, počínaje The Royal Court Theatre  a konče londýnským National  Theatre. Zatím největší úspěch – prestižní cenu  Olivier – mu přinesla v roce 2005 hra Market Boy, k níž ho inspirovaly vlastní zážitky  z dětství, kdy jako chlapec prodával  u stánku na tržišti v rodném Romfordu. Pro BBC napsal Eldridge několik adaptací a her. Ve Fotografovi se ve zdánlivě  lehkém komediálním příběhu dotkl vážného tématu krize multikulturního soužití ve velkých evropských městech  provázeného vzrůstem násilí a vandalismu.
Ostatně před premiérou hry na BBC 3 se na britské posluchače v krátkém úvodu obrátil s řadou řečnických otázek končících dotazem: „Byli jste už někdy znepokojeni množstvím jazyků, které jste zaslechli na ulicích Londýna?“ Kromě toho, že napsal svěží komedii, Eldridge se svou hrou trefi l do pocitů dnešních Evropanů, čemuž nasvědčuje i cena festivalu Prix Europa 2008. V listopadu tohoto roku doputoval Fotograf konečně do karlínského studia, kde ho natočil režisér Aleš Vrzák s Ivanem Trojanem v hlavní roli.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)