O princezně solimánské (1958, 1964, 2018)

Karel Čapek. Pohádka. Dramatizace Kamil Horák. Hudba Vilém Prokop Mlejnek. Dramaturgie Alena Břízová. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: vyprávěč (Bohumil Bezouška), princezna Zubejda (Jiřina Jirásková), sultán Solimán (Josef Vošalík), mastičkář (Jiří Suk), sultánův posel / rádce (Bedřich Veverka), hvězdář (Artuš Kalous), felčar (Bedřich Bobek), pan Lustig (Oldřich Musil), drvoštěp (František Hanus), chůva (Jarmila Vacková).

Natočeno 1958. Repríza 28. 8. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v rámci 70. výročí nedělní rozhlasové pohádky.

Pozn.: Vyšlo na LP v roce 1964 (Supraphon, DM 15209 – B 2923). Reedice Supraphonline 7. 12. 2018 (MP3, VT 0818-2).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Můj naprostý obdiv. Tato inscenace jasně ukazuje, že vznikala ve stejné době jako Válka s Mloky, tj. rychlé a jasné střihy, střídání prostředí, slovní humor… Dokonale sehraný herecký ansámbl doplňuje výborně vytvořený hudební part… „Pan Lustig! – Pan Lustig!“ mi dodnes zní v uších stejně jasně, jako tenkrát v chodbách sultánova paláce. Mlsnost Jiřiny Jiráskové mi po poslechu této pohádky znovu vyvolá pavlovovské nutkání namazat si chleba s tvarohem. Klasika české rozhlasové pohádky, hned vedle Pohádky pošťácké (s Neumannem)…

Úžasné, dnes tj. 16.01.2021 vysílali na internetovém rádiu pohádka a pak jsem musel hned k PC zjistit, kdo namluvil koho. Poznal jsem totiž jen pány Hanuse a Musila. Děkuji webu za informace. Ani paní Jiráskovou jsem nepoznal a to je teda ostuda, samozřejmě moje.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)