Páteční večer – Eliška a Jan (2010)

Královský sňatek l. P. 1310. Co mu předcházelo, jaký byl a co nám po 700 letech přináší pozoruhodného. O zajímavých souvislostech dobového malířství, sochařství, architektury, astronomie, literatury i umění zlatnického hovoří dr. Klára Benešovská a další historici. Ze starých textů čte Josef Somr. Režie Markéta Jahodová. Připravila a uvádí Eva Ocisková.

Natočeno 2010. Premiéra 5. 11. 2010 (120 min.).

Lit.: {Ocisková, Lenka}: Eliška a Jan. In web ČRo, listopad 2010 (článek). – Cit:. Tento týden byla na Staroměstském náměstí, v historickém Domě U Kamenného zvonu otevřena výstava, která se koná u příležitosti sedmistého výročí sňatku Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského a Janova nástupu na český trůn. Královská svatba se konala 1. září roku 1310 ve Špýru, korunovace královského páru následovala pak 7. února 1311 v Praze.

K výročí této velké události uvádíme Páteční večer, nazvaný stručně Eliška a Jan, ve kterém o královském páru, o slavné svatbě, o tom co jí předcházelo i o tom, jak vlastně vypadal tehdejší život a zvyky budou hovořit osoby nad jiné povolané: především dr. Klára Benešovská, vedoucí oddělení středověkého umění Ústavu dějin umění Akademie věd a vedoucí týmu odborníků, kteří výstavu v Domě U Kamenného zvonu připravovali a někteří její spolupracovníci: dr. Dana Stehlíková, dr. Alena Hadravová a dr. Petr Hadrava. Ústy Josefa Somra pak promluví také svědek dávných dob – opat zbraslavského kláštera Petr Žitavský, autor Zbraslavské kroniky. Páteční večer připravila a uvádí Eva Ocisková, režii měla Markéta Jahodová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)