Kočičina (1982)

Květa Kuršová. Původní rozhlasová pohádka. Hudba Mojmír Smékal. Zvuk Miroslava Rychlá. Záznam a střih Dana Minaříková. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Jan Berger.

Osoby a obsazení: král (Miloš Kopecký), královna (Jiřina Jirásková), Zrzek (Miroslav Masopust), Zuzka (Milena Steinmasslová), nápadníci (Martin Otava, Oldřich Vízner, Ladislav Mrkvička), drak (Josef Bláha), hlasatel (Marek Eben), vypravěč (Ferdinand Krůta) a kocour (Vlastimil Hašek).

Natočeno v roce 1982. Obnovená premiéra 21. 11. 2010 (47 min.). Repríza 8. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 21. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Pozn.: Nominace na 5. ročník Prix Bohemia Plzeň (12. – 16. 9. 1983).

Lit.: Ledvinková, Václava: Hlasujte pro pohádku, kterou odvysíláme 26. května. In web ČRo 2 Praha, duben 2013 (článek). – Cit.:  Pro všechny malé i velké milovníky pohádek tu máme opět možnost vybrat hlasováním jedno ze tří vyprávění, které budeme vysílat v měsíci květnu. Svůj hlas nám můžete poslat také poštou. (…)

Svoji původní rozhlasovou pohádku nazvala Květa Kuršová „Kočičina“. Je z roku 1982 a je to opravdu jedna velká kočičina aneb bláznivě humorný příběh o kočičím světě, kterému vládne pan král, alias Miloš Kopecký, s paní královnou Jiřinou Jiráskovou. Oba chtějí provdat svoji dceru Zuzku, která se tomuto přání vůbec nebrání. Stanoví si však několik úkolů a právě v nich nastane zádrhel. Kočičí princezna (Milena Steinmasslová) má totiž od počátku jasno. Vítězí Zrzek, který sice poposedává za komínem, ale když o něco jde, vzchopí se k velkým činům. Dokonce přemůže i draka Myšpulína, který se díky jeho nápadu s kýchacím práškem rozpadne na tisíc malinkých myší. A pro zdánlivě obyčejného kocoura je už pak hračkou se s nimi vypořádat. Takže svatbě nejspíš nic nezabrání…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)