Motýlí smrt (1993)

Jelena Mašínová. Rozhlasová hra o 18 rozhovorech. Tragický příběh jednoho podivuhodného vztahu. Dramaturgie Jana Weberová. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: on (Viktor Preiss), ona (Jana Hlaváčová), přítel Tecl (Radoslav Brzobohatý), spojovatelka (Drahomíra Fialková) a vyšetřovatel (Ladislav Frej).

Natočeno 1993 (64 min.).

Pozn.: V souboru textů Jeleny Mašínové Skrytá hvězda Jelena Mašínová je hra uvedena pod názvem „Smrt motýlů“. V osobním rozhovoru J. M. potvrdila, že sama název nikdy nezměnila, takže k proměně v „Motýlí smrt“ došlo asi v dramaturgii ČRo.

Pozn. 2: Hru „Smrt motýlů“ představili Jelena Mašínová a Pavel Kohout na Měsíci autorského čtení v Brně 31. 7. 2012 (Divadlo Husa na provázku, 20:30 h.) v obsazení Pavel Kohout (on, vyšetřovatel), Jelena Mašínová (ona), Petr Minařík (Tecl, autorské poznámky, spojovatelka).

Text in: Mašínová, Jelena: Skrytá hvězda Jelena Mašínová. Brno: Větrné Mlýny, 2011.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Pozoruhodný pokus o telefonní love-story. Bylo tu už zpracování Karvašovo (Nová tvář), se kterým má Mašínová společný začátek, průběh i vyústění; v životě ženy se objeví záhadný mužský hlas, který ji okouzlí a ona se do něj na dálku zamiluje. Happy end (?) šťastného shledání face-to-face však zničí ze strachu volající muž (Nová tvář) či volaná žena, která si našla nepoetického, avšak velmi reálného přítele (Motýlí smrt). Zatímco Karvašova hra končí ještě smířlivě, Mašínová si neodpustila teatrálně a pateticky tragický závěr, v němž… – - a to vám nebudu prozrazovat. :-)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)