Země mnoha jmen (1969)

Josef Čapek. Pro rozhlas upravil Karel Tachovský. Hudba Zdeněk Šikola. Dramaturgie Alena Břízová. Režie Petr Adler.

Osoby a obsazení: Elan Chol (Jiří Němeček), básník (Josef Chvalina), činitel (Rudolf Pellar), metaři (Karel Beníško a Jiří Pleskot), opilec (Josef Langmiler), milenec (Alfred Strejček), milenka (Klára Jerneková), výrostek (Otomar Krejča ml.), otec (Miloš Willig), matka (Nina Jiránková), stará matka (Blanka Waleská), slepý voják (Ivo Palec), telegrafista (Miloš Rozhoň), Dollarson (Jan Přeučil) a další.

Natočeno 1969 (62 min.). Premiéra 19. 8. 1997 (ČRo 3 Vltava, 21:30 – 22:35 h.; 62 min.). Repríza 3. 8. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rozhlasové jeviště.

Pozn.: V původní Čapkově hře je postava činitele označena jako Primátor, básník jako Pieris.

Pozn.: Nahrávka vznikla v roce 1969, ale k premiéře nedošlo. Nahrávka zmizela – tak jako mnoho jiných – v trezoru. Po roce 1989 již bylo možné dříve zakázané tituly uvádět, ale na hru Josefa Čapka se přece jen pozapomnělo a své sehrála i skutečnost, že do roku 1995 byla nahrávka vázána autorskými právy.

Lit.: Čípek, Martin: {Země mnoha jmen}. In web Facebook, 5. 8. 2019 (status). – Cit.: „Země se chvěje, jak těžkým krokem po ní nějaká sudba kráčí. Snad se vše změní“, říká Elan Chol, postava, která se, jakoby náhodou, potýká s životem ve skutečném světě. Ale nejen ona, v Čapkově apelativní hře, vzbuzující tu útrpný soucit, tu silnou averzi, se před čtenářem (v tomto případě posluchačem) vynořují hlasy lidí volající po změně. Vynořují se náhle, jakoby odnikud, a stejně rychle se opět ztrácí… Režisér Petr Adler (zemřel letos v lednu) vytvořil z Čapkova literárního protestsongu „voicebandovým“ způsobem vynikající rozhlasové oratorium, jakési nadčasové podobenství o lidské pýše, pošetilosti rozumu, chaosu světa, cestě ke smrti. Nelze než doporučit.

Lit.: Venclová, Renata: Josef Čapek: Země mnoha jmen. In web ČRo 3 Vltava, 3. srpen 2019 (článek). – Cit.: V alegorické hře o věčném hledání ráje na zemi ukazuje Čapek, že svět, v němž žijeme, je jedinou realitou a má větší smysl ho zlepšovat, než se upínat k radikálním představám o jeho utopickém uspořádání v absolutně spravedlivém řádu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Literární dílo Josefa Čapka není sice tak obecně známé jako dílo jeho populárnějšího bratra Karla, hodnotami je však srovnatelné.

Hra Země mnoha jmen měla premiéru v roce 1923 a reagovala na dogmatickou revoluční rétoriku levicových stran v Evropě. V inscenaci Petra Adlera ze Zlatého fondu uslyšíte mimo jiné herce Jiřího Němečka, Otomara Krejču a Kláru Jernekovou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)