Pro nepřekonatelný odpor (2010)

Marek Epstein. Hudba David Pavlík. Záznam a střih Alena Vejsadová.  Zvuk Tomáš Gsöllhofer.  Zvukové efekty Petr Šplíchal. Produkce Dana Reichová. Dramaturg Martin Velíšek. Režie Petr Mančal.

Osoby a obsazení: Jirka (Matěj Hádek),  Karel (Martin Myšička),  paní Machatková (Růžena Merunková),  Láďa (Kajetán Písařovic),  Sylva (Petra Špalková),  policista (Radek Holub),  lékařka (Eva Salzmannová),  studentka (Kateřina Kovaříková),  George (Vladimír Rusko) a  Saša (Martin Zahálka).

Natočeno 2010. Premiéra 29. 3. 2011 (Český rozhlas 3 Vltava, 21:30 -  22.45 h.). Repríza 23. 9. 2018 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.); 18. 7. 2020 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu; 28. 5. 2023 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Pozn.: Tato hra vznikla v rámci projektu Hra pro třetí tisíciletí.

Fotografie z natáčení

Lit.: Velíšek, Martin: Nové původní rozhlasové hry na Vltavě. In Čtvrtletník Klubu Vltava 4/2010, s. 27 (článek). – Cit.:  Rozhlasový debut významného filmového scénáristy. Vystudoval na FAMU scenáristiku a dramaturgii.  Přednáší na Filmové akademii v Písku, je držitelem několika ocenění.  V České televizi vznikly podle jeho scénáře inscenace Trosečníci, Iguo-Igua  a Bůh ví, BrainStorm, Šejdrem. V českých kinech měly premiéru dva snímky, které napsal – Roming a Václav. Marek Epstein  je také autorem novely Ohybač křížů. Hlavní hrdinové jeho rozhlasové komedie si zařídí agenturu, která svým klientům zajišťuje bezproblémový rozchod s jejich partnerem. Podnikání má velký úspěch do chvíle, než se nečekaně propojí s jejich osobním životem…

Lit.: Velíšek, Martin: Rozhlas nutí hrát se slovem. In Čtvrtletník Klubu Vltava 1/2011, s. 24 (rozhovor s Petrem Kolečkem a Markem Epsteinem).

Lit.: Hnilička, Přemysl: „Jsi nudnější než skalka tvý mámy…“. In Týdeník Rozhlas 17/2011 (recenze). – Cit.: Pod dvojznačným názvem Vinohradská dvanáctka se skrývá celoroční cyklus původních rozhlasových her, které postupně na konci každého měsíce odvysílá Český rozhlas 3 – Vltava. Začalo se skandální Koulí, o jejíž věhlas se postaral jeden satirik, jedna dotčená koulařka a jedna zneuznaná exrozhlasačka, následovala velmi nepovedená variace na Tootsie a problémy ve školství pod názvem Karla. Poslední březnové úterý nabídlo hru Marka Epsteina Pro nepřekonatelný odpor.
Základní zápletka hry je nápaditá stejně jako nový byznysplán dvou mnohaletých a k neuvěření rozdílných kamarádů: rozvedený Karel, který svůj jediný sexuální zážitek splácí horentním výživným a nenapravitelný holkař Jirka chtějí za úplatu poskytovat nerozhodným partnerům službu rychlého a (bez)bolestného rozchodu. Přes počáteční nedůvěru citlivějšího z nich (Karel v podání Martina Myšičky, cynického Jirku hraje Matěj Hádek) se jejich nový obchod rozjede na plné obrátky a již během několika týdnů se doslova topí v penězích a zakázkách. Vydělávání na lidských vztazích však sebou nese i nečekané vedlejší účinky…
Marek Epstein není v oboru scenáristiky nováčkem, i když jde o jeho první hru pro rozhlas. Má za sebou několik původních filmových a televizních scénářů (Iguo Igua, Václav, Roming, BrainStorm) a jeho rukopis se vyznačuje přesnou charakteristikou, vtipem, pregnancí a lehkým perem. Dokazuje to i v případě své rozhlasové premiéry: postavy Karla, Jirky, Silvy (i několik vedlejších figur) jsou napsány jasnými, ostrými tahy, jejich vztahy a konflikty jsou budovány nenásilně, přirozeně vyplyne i tak trochu hořký happyend.
Komediální šťávu dostává komedie Pro nepřekonatelný odpor ve scénách jednotlivých „vypečených“ rozchodů i v přátelském špičkování hlavních hrdinů. Pokud tento autorský vklad navíc nepromarnili herci (vedle výše jmenovaných je to ještě Petra Špalková, Radek Holub či Eva Salzmannová) a režisér, můžeme tvůrcům i sobě gratulovat. Je skutečně k čemu – v tradičně kvalitní režii Petra Mančala vznikla zábavná komedie, která však nemusí vyšumět prvním poslechem: vedle nepodbízivé zábavy totiž nabízí i méně příjemný pohled na naši současnost, v níž rozejít se s druhým bezcitně a mechanicky – ať už pomocí rozchodové agentury či neosobní esemeskou – je až nebezpečně jednoduché.

Pozn. k recenzi: V tištěné verzi TR chybí slovo „zneuznaná“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)