Denník nežnej (Deník něžné, 1996)

Viliam Klimáček. Milostný příběh dívky Máji je nápaditou a překvapivou koláží historické reality a deníkové fikce. Původní hra pro mládež. Hudba Juraj Beneš. Dětský a mládežnický pěvecký sbor Slovenského rozhlasu diriguje Janka Rychlá. Dramaturg Ján Uličiansky a Svetozár Sprušanský. Režie Viktor Lukáč.

Účinkují Miroslava Zelmanová, Emília Vášáryová, Helena Geregová, Božidara Turzonovová, Róbert Roth, Ján Mistrík, Boris Farkaš a Tomáš Matovský.

Nastudovala Bratislava v roce 1996. Česká premiéra 3. 11. 1999 na stanici ČRo 3 Vltava v cyklu Dny slovenské hry a dokumentu (60 min.). Repríza 21. 11. 2016 (Rádio Litera); 14. 9. 2018 (Rádio Devín, 21:00 h).

Pozn.: Hra obdržela hlavní cenu na 16. festivalu rozhlasových her Bojnice v roce 1999.

Lit.: Kekeliaková, Monika – Gažíková, Katarína: O totalitách a jednej Nežnej – 2. časť. In web Rádio Litera, 21. 11. 2016 (článek). – Cit.: Pripomíname si 17. november 1989, ale i odkaz Solženicyna, Orwella či Pasternaka.

Aj tento týždeň sa budeme na Rádiu Litera venovať téme totalít a reflexii zlomových období československej a slovenskej histórie. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na päť častí cyklu z pera Jozefa Repka pod názvom Hmla nad riekou, kde budeme svedkami osudov dvoch kamarátov, budeme uvažovať o ľudskej statočnosti, ale i zrade v kontexte pokrivenej doby. Pod názvom Denník Nežnej odvysielame rozhlasovú hru pre mládež, ktorú autorsky pripravil Viliam Klimáč. Nebude chýbať porovnanie osudov dvoch politikov – Alexandra Dubčeka a Gustáva Husáka. V cykle Smrť za mrežami zamrazí osud gymnazistu Ivana Roštára na pozadí zatknutia farára Viktora Trstenského z Dolného Kubína. O politickej vražde Milady Horákovej sa dozviete vo fíčri Bezbranná a nepoddajná. Spisovateľ Peter Repka vám ponúkne reportáž o príchode vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR v auguste 1968. Na svoje si prídu aj priaznivci odkazu Milana Kunderu, Dominika Tatarku a Alexandra Solženicyna. (…)

Od začiatku týždňa budeme vysielať rozhlasovú hru pre mládež Viliama Klimáčka Denník Nežnej. Prenesieme sa niekoľko rokov dozadu, aby sme spolu s hlavnou hrdinkou – Majou, mohli dospieť až do dnešných dní. V réžii Viktora Lukáča účinkujú Miloslava Zelmanová, Helena Geregová, Róbert Roth, Boris Farkaš, Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, Ján Mistrík a Tomáš Lukáč. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Slovenský název : Denník nežnej
Původní rozhlasová hra pro mládež.

Hra obdržela hlavní cenu na 16. festivalu rozhlasových her Bojnice v roce 1999.

Natočeno v roce 1996.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)