Nahoru a dolů (1993)

Jiří Kratochvil. Mikrohra. Zvukový mistr Jiří Hanslián. Dramaturgie Svatava Růžičková. Režie Petr Dufek.

Osoby a obsazení: Babánek (Lubor Tokoš), Kolega (Jaroslav Kuneš) a Kolegyně (Lenka Filipová).

Nastudovalo Brno v roce 1993. Premiéra 5. 5. 1994 (Vltava, 15:00 – 15:21 h.). Repríza 25. 3. 2014 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.).

Lit.: Hložková, Hana:   Jiří Kratochvil: Nahoru a dolů + Učitelé jazyků. In web ČRo 3 Vltava, březen 2014 (článek). – Cit.:  Dvě mikrohry Jiřího Kratochvila, které nabízíme v repríze, byly natočeny v devadesátých letech v brněnském studiu Českého rozhlasu režisérem Petrem Dufkem. Přestože je každá z nich napsána v odlišném žánru, obě spojuje autorův smysl pro bizarnost a fantastično. Tématem Nahoru a dolů je hororový příběh o jedné neobyčejné cestě výtahem, ve hře Učitelé jazyků je groteskním způsobem popsána výuka nebeského jazyka.

Minihra Nahoru a dolů byla autorem věnována „její eminenci – výtahové kleci v budově brněnského rozhlasu“. Popisuje situaci, ve které se ing. Hrubeš a jeho kolegyně Marcela Janoušková setkají ve zdviži s podivným párem. Pán se představí jako Babánek a žádá, aby na stařenku, kterou doprovází, vůbec nemluvili, neboť je svatá a jede k pánu Bohu.

Groteska Učitelé jazyků vypráví o deformování významů slov, o falešných prorocích a o manipulaci. Vše započne nevinně, totiž v jazykovém kurzu, provozovaném ke slávě boží.

Prozaik, dramatik a esejista Jiří Kratochvil (1940), vystudoval češtinu a ruštinu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Pracoval mj. jako učitel na střední škole, knihovník, pomocný dělník, noční hlídač, topič a památkář. V letech 1991 – 1995 byl zaměstnán v literárně dramatické redakci Českého rozhlasu Brno, poté se stal spisovatelem na volné noze. Jeho tvorbě dominuje romanopisectví, vydává také povídkové sbírky (Medvědí román, Uprostřed nocí zpěv, Avion, Slib, Femme fatale, Má lásko, postmoderno, Kruhová leč) aj. Mimo to je autorem několika dramat, z nichž se rozhlasového ztvárnění zatím dočkaly hry Slepecké cvičení (1992), Balada o reklamním agentovi (1993), Nahoru a dolů (1993), Babička slaví devětadevadesáté narozeniny aneb Rozhlasová hra o Smrti a o Jankovi (1997) a Učitelé jazyků (1997). Pro rozhlasovou literární revue Zelný rynk vytvořil dvanáctidílný cyklus miniher s názvem Divadélko Silver uvádí… (2007). Napsal také minutové hry Švanda a Židle (2013).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)