Mariana Radvaková (1984)

Jan Kozák. Rozhlasová hra podle stejnojmenného románu. Obraz přerodu člověka pod vlivem socialistické přeměny společnosti. Hudba Jiří Smutný. Dramatizace Mária Dufková. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Hana Kofránková.

Natočeno 1984. Premiéra  28. 10. 1984 (Praha, 19.15-20.21 h.).

Pozn.: Novela Mariana Radvaková /1962/ zachycuje citové obrození mladé ženy z poválečné vesnice, která v sobě nalezla dostatek síly, aby překonala staré předsudky a konvence. Kozák (1921-1995) patří ke spisovatelům, kteří byli zcela oddáni politice KSČ. Po roce 1968 podporoval linii KSČ, tedy tzv. normalizační proces.
Roku 1940 odmaturoval, po druhé světové válce se stal úředníkem a funkcionářem převážně v kulturních rolích spojených s KSČ. V roce 1951 absolvoval Ústřední politickou školu ÚV KSČ. Poté se stal pracovníkem aparátu ÚV KSČ. Na politické škole se angažoval dále, což vedlo k jeho přednášení zde.
Roku 1972 se stal předsedou Svazu českých spisovatelů, kterým zůstal až do roku 1989.
Jeho dílo zcela kopíruje tehdejší linii KSČ, čerpá ze svých osobních zkušeností z kolektivizace vesnic na Slovensku, které se účastnil jako politický pracovník
.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)