Život bez konca 1/10 (Život bez konce, 1993)

František Švantner. Rozhlasový seriál. Hudební dramaturgie Katarína Cútová. Zvuk Ľubica Olšovská, Stanislav Kaclík a Roman Sokolovský. Režie Táňa Tadlánková.

Osoby a obsazení: Hermína (Oľga Solárová), horár (František Kovár), horárka (Mária Schlosserová), študiósus (Peter Marcin), Matúš (Ivan Laca), Nánka (Viera Topinková), Marusa (Helena Geregová), Darina Vašíčková, Soňa Ulická, Pavol Topoľský, Ján Klimo, Michal Igaz, Mikuláš Bugár, Adela Ostrovská, Marek Fašiang, Július Vašek, Vladimír Minarovič, Tatiana Kulíšková, Peter Rúfus, Marián Zednikovič, Dušan Tarageľ, Ján Gallovič, Ladislav Konrád, Igor Čillík, Jozef Šimonovič, Ivo Gogál, Elena Petrovická, Ján Kroner, Eduard Vítek, Oľga Zöllnerová, Daniel Matuška, Oľga Šalagová, Marián Geišberg, Veronika Veberová a další.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1993 (10 x 30 min.).

Pozn.: Román Život bez konca patrí k jeho epickej línii. Vyšiel v roku 1956, šesť rokov po autorovej smrti. Dej je situovaný do rokov 1894-1934 a jeho témou je polarita života a smrti, konflikt biologického a sociláneho. Ústrednou myšlienkou je predstava života ako večne plynúceho a večne sa obnovujúceho prúdu a konkrétnou epickou náplňou život hrdinky Pavlínky od jej narodenia cez idylické detstvo a prvé citové skúsenosti až po ťažké životné krízy. Jej život sa odohráva na pozadí širokého obrazu slovenskej society od drobných roľníkov, kovoroľníkov, dedinských zbohatlíkov a kšeftárov, dedinskú inteligenciu, malomestskú džentru, veľkomestský lumpenproletariát, vykoryštovaných robotníkov až po anarchystov a dobrodruhov.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)