Pinocchio (1969, 1995, 2019)

Carlo Collodi. Překlad Jan Holický a Marie Holická. Hudba Ilja Hurník. Studiový orchestr řídí Jiří Váchal. Dětský pěvecký sbor Čs. rozhlasu řídí Blanka Bicanová. Zvuková režie Josef Cincibus. Hudební režie K. Prokeš. Režie Miloslav Disman.

Osoby a obsazení: vypravěč (Karel Höger), Pinocchio (Jiřina Bohdalová), Gepetto (Vlastimil Brodský), truhlář Antonio (Václav Kaňkovský), strážník (Bedřich Bobek), cvrček (Gabriela Vránová), sova (Zorka Jiráková), havran (František Filipovský), principál (František Hanus), hostinský (Karel Fořt), kocour (Zdeněk Řehoř), lišák (Jaroslav Kepka), víla (Viola Zinková), vesničané (Činoherní sbor Čs. rozhlasu a posluchači AMU).

Nahrávka dokončena 19. 8. 1969. Repríza 3. 12. 2023 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Reedice Bonton Music v roce 1995 (1 MC, 71026); Supraphonline, 10. 5. 2019 (MP3; SU 6486-2).

Pozn.:  Jednoho dne si vyřezal pan Gepetto z polínka panáčka. A stal se zázrak, panáček ožil, hýbal se a mluvil. Gepetto jej pojmenoval Pinocchio, vyrobil mu šaty z papíru, a aby se panáček vyznal ve světě, poslal jej do školy. Prodal kvůli tomu i svou kazajku, jen aby měl Pinocchio slabikář. Jenže nezvedený panáček do školy nešel a svůj slabikář vyměnil za lístek do loutkového divadla. Naštěstí se nad ním slitoval principál divadelního souboru a věnoval Pinocchiovi pro Gepetta pět zlaťáků. Dva potulní šizunkové, lišák s kocourem, se naivního Pinocchia o jeho poklad snažili připravit, ale nakonec, s pomocí hodných zvířátek i dobrotivé víly, se Pinocchio šťastně opět shledal s Gepettem.

Slavnou dětskou knihu napsal její italský autor již před sto čtyřiceti lety. Příběh nezvedeného dřevěného panáčka, který se nakonec, po mnoha dobrodružstvích a nezbedách, stane chlapcem, se stal předlohou řady uměleckých ztvárnění ve filmu i na divadle po celém světě. Tato naše nahrávka vznikla podle dramatizace v roce 1969 a využila schopnosti Jiřiny Bohdalové ztvárnit věrohodně a s humorem dětskou postavu. Ke zlatému kádru české interpretační školy ostatně patří celý další herecký tým. Díky všem tvůrcům se tento Pinocchio řadí k tomu nejlepšímu, co u nás za poslední půlstoletí před mikrofonem vzniklo. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Je možný sehnat Pinochia na CD…???
peter.varhol@seznam.cz

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)