S láskou sa neradno zahrávať (Se srdcem divno hrát, 2010)

Alfred de Musset. Sestřih veřejné nahrávky rozhlasové úpravy divadelní hry. Dramaturgie Jana Liptáková. Hudba Ľubo Šamo, Pavol Zápolský and band. Technická spolupráce Boris Dobiš, Peter Gazarek a Atila Maťašovský. Režie Ján Zaťko.

Osoby a obsazení: Baron (Michal Ďuriš), Perdican, jeho syn (Dušan Cinkota), Mistr Blazius, Perdicanův vychovatel (Miloslav Král), Mistr Bridaine, farář (Juraj Smutný), Camilla, Baronova neť (Eva Blažková), Paní Pluche, její vychovatelka (Zuzana Kronerová), Roseta, Camillina soukojenka (Nina Müller), žena (Alena Sušilová), muž (Michal Gazdík).

Veřejná nahrávka rozhlasové hry. Natočil Slovenský rozhlas Bratislava v roce 2010 (Bábkové divadlo na Rázcestí, Skuteckého 14, Banská Bystrica, dne 26. 11. 2010 od 19:00 hod. v Teátriu s kapacitou 40 míst).  Premiéra 5. 12. 2010 (74 min.). Repríza 7. 10. 2018 ( Rádio Devín, 21:00 hod.); 25. 11. – 1. 12. 2021 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Překlad klasické romantické divadelní hry, tragikomedie o lásce. „Čas treba brať tak, ako prichádza, vietor tak, ako vanie, ženu takú, aká je.“  Se srdcem divno hrát, v jiném překladu S láskou nejsou žádné žerty, (On ne badine pas avec l’amour, 1834) – v této hře vlastně Musset dokonale realizoval hugovsky romantický program. Bohatě strukturovaná hra má několik odlišných vrstev: situační komiku, rabelaisovský drsný a výsměšný humor, vtipný, půvabný, duchaplný dialog konverzační komedie, intelektuální hru s pojmy a slovy, shakespearovské vedení postav, od nichž Musset často jako by odstupoval a předváděl je i z jejich směšné stránky.

Tento příběh má tuto mnohovrstevnatost – láska Kamily a Perdicana začíná v poloze nezávazné lehkosti, aby se proměnila v tragédii. Mladý šlechic Perdican se dvoří své přítelkyni z dětství Kamile. Ta ale vlivem klášterní výchovy dvoření odmítá. Aby vzbudil Kamilinu žárlivost, začne se Perdican dvořit venkovské dívce Růženě (Rosette). Kamila se nakonec obměkčí a vyznívají si s Perdicanem lásku. Růžena nedokáže tento zvrat pochopit a končí tragicky. Hra je ovlivněka vztahem s G. Sandovou včetně citací z jejích dopisů.

V roce 1956 – TV inscenace v ČST.
V roce 1969 – TV divadelní představení v ČST.
V roce 1993 bylo zfilmováno, hráli Maroš Kramár, Ivan Vojtek, Ján Greššo, Bibiana Ondrejková, Jana Valocká.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)