Vstaň, prosím tě /Dům/ (2001)

Lenka Lagronová. Příběh tří sester, které k sobě obtížně hledají cestu. Hudbu složil Michal Rataj. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Otakar Kosek.

Osoby a obsazení: Bohumila (Vilma Cibulková), Jola (Barbora Hrzánová) a Bety (Eva Režnarová).

Natočeno 2001. Premiéra 31. 3. 2001 (58 min). Repríza 1. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama; 1. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Pozn.: Na základě rozhlasové hry Vstaň, prosím tě vznikla divadelní hra Nikdy (2015, režie Kateřina Dušková).

Lit.: anonym: Vstaň, prosím tě – příběh tří sester, které k sobě hledají cestu. In web ČRo, září 2012 (anotace). – Cit.: Vstaň, prosím tě, původní rozhlasová hra jedné z nejlepších českých autorek posledních let vypráví o problematickém soužití tří sester. Její autorka Lenka Lagronová za ni obdržela v roce 1999 v autorské vyzývací soutěži podpořené Ministerstvem kultury České republiky cenu za rozhlasový debut. V roce 2001 ji s výtečnými herečkami Bárou Hrzánovou, Vilmou Cibulkovou a Evou Režnarovou nastudoval režisér Otakar Kosek.

Lenka Lagronová je renomovanou divadelní dramatičkou. Patří ke generaci, začínající po roce 1989. Z jejích třiadvaceti původních her, vyznačujících se lyričností, zkoumáním vnitřního světa postav a křesťanským poselstvím, bylo na českých jevištích uvedeno více než patnáct. Mezi nejvýraznější tituly její tvorby patří: Antilopa, Terezka, Nikdy, Miriam, Království, Etty Hillesum, Pláč, Křídlo aj. Její rozhlasový debut Vstaň, prosím tě proběhl v roce 2001 poté, co za text obdržela v roce 1999 v soutěži o původní rozhlasovou hru cenu rozhlasové stanice Vltava. Inscenace též hry byla nominována na Prix Italia a v roce 2002 získala čestné uznání v soutěži Prix Bohemia Radio. V loňském roce byla v brněnském studiu Českého rozhlasu natočena teprve druhá rozhlasová hra Lenky Lagronové Jane, kterou napsala pro řadu Vinohradská 12.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)