Vynález zkázy 1/2 (1996, 2008)

Jules Verne. Překlad Anna Kučerová. Dramatizace Ondřej Neff. Rozhlasová úprava a dramaturgie Ivan Hejna (= Ivan Hubač). Hudba Petr Mandel. Zvukové efekty Josef Plechatý. Zvukový mistr Ladislav Reich. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: profesor Thomas Roch (Antonín Molčík), inženýr Šimon Hart (Jiří Plachý), inženýr Serkö (Martin Štěpánek), hrabě d’Artigas (Ilja Racek) a poručík Davon (Ivan Trojan).

Natočeno v roce 1996 (77 min.). Repríza 21. a 28. 3. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 8. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 20:00 a 20:40 h) v cyklu Léto s Vernem.

Vydal Radioservis v roce 2008 (1 CD; CR0400-2).

Pozn.: Vědeckofantastický dobrodružný román Vynález zkázy napsal J. Verne v roce 1896. Hlavního hrdinu profesora Rocha, vynálezce mimořádně výbušné látky, zastihneme v tomto zpracování ve chvíli, kdy je unesen pomocí ponorky z nervového sanatoria, kde se léčí po celkovém zhroucení. Na podzemní základně, která se nachází na ostrově Back Cup v Bermudách, mu jeho únosce hrabě d’Artigas umožní pokračovat v práci na vynálezu. Profesor netuší, že jej chce tento muž využít k ovládnutí světa. Jeho ošetřovateli Simonu Hartovi se však podaří poslat podzemní chodbou v soudku dopis, v němž popíše místo, kde se s Rochem nacházejí, a nebezpečí, které světu hrozí. Jak vše dopadne? (anotace vydavatele)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Lit.: Ledvinková Václava: Vynález zkázy. In web ČRo 20. 8. 2005 (anotace). – Cit.: Rozhlasové hry pro děti na ČRo 2 – Praha jsou po celé léto ve znamení románů Julese Verna. Verneovský cyklus dobrodružství, která se odehrávají ve vzduchu, na zemi i hluboko pod ní a také na moři uzavře dvoudílná hra Vynález zkázy scenáristy Ondřeje Neffa.

Thomas Roch, tvůrce bleskometu, dnes bychom řekli jakési zbraně hromadného ničení, je geniálním vynálezcem, ale zároveň šílenec. Když francouzská vláda odmítne koupit jeho chemickou výbušninu, je odhodlán nabídnout ji cizí velmoci. Vynálezu se však zmocní zločinec Ker-Karraje, vystupující pod ctihodným jménem d’Artigas, a uvězní Thomase Rocha a jeho ošetřovatele v nitru vyhaslé sopky. Nakonec však v Rochovi přece jen zvítězí rozum nad šílenstvím i za cenu zničení svého vynálezu a vlastní smrti.

Jules Verne fascinován ve své době ještě neznámými poznatky vědy je nejen dokázal předpovědět, ale současně i varoval před jejich zneužitím. Vydání románu mělo zajímavou dohru. Francouzský chemik Turpin byl přesvědčen, že se stal předlohou pro postavu Thomase Rocha, a proto podal na Julese Verna žalobu, v níž žádal vysoké odškodné. Proces vyvolal ve Francii i v zahraničí velký rozruch, ale členové soudního dvoru stáli na spisovatelově straně. Jules Verne spor vyhrál.

Sobota 20. 8. 2005 Český rozhlas 2 – PRAHA – 13.05 hodin

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)